Ontspanning Door Inspanning: daar staat de afkorting voor van gymnastiekvereniging ODI. De vereniging bestaat al 52 jaar, vertelt voorzitter Karla van Heumen over de club in Vuren. ,,ODI is destijds opgezet door bewoners van Vuren. Ik ben er al 25 jaar bij betrokken, waarvan acht jaar als voorzitter. We geven lessen gymnastiek en dans. Het mooie van onze club vind ik dat er zoveel jonge leden bij zitten. ODI bruist, door de enthousiaste, leergierige leden die wekelijks bij ons komen in De Koels in Vuren en in De Elzenhof in Dalem, waar de lessen plaatsvinden.”

JEUGDVERENIGING Van Heumen noemt ODI ‘een echte jeugdvereniging’ en kan zeggen dat het goed gaat met de club. ,,Het ledenaantal zit in de lift en dat is bijzonder, want Vuren en Dalem zijn toch niet al te grote dorpen. Hoe het komt dat er een mooie belangstelling voor is? Wij willen kinderen iets leren en maken geen onderscheid in afkomst, geloof of wat dan ook. Iedereen is welkom bij ons om te komen gymnastieken of dansen en dat dragen we ook uit. Het mooie is dat we generatie op generatie zien komen bij de vereniging. Moeders die vroeger bij ons gymnastieklessen hebben gevolgd, komen nu hun kinderen brengen voor dans- of gymnastiekles. ODI is een heel bindende vereniging.”

Samen bereik je veel meer en dat is waarom ik die connectie zoek voor onze vereniging

Op een breed terrein, want Van Heumen zoekt samenwerking met andere verenigingen waar ze maar kan. ,,Ik sta open voor samenwerking met andere vereniging, zoals bijvoorbeeld de Oranjevereniging. Hebben zij een activiteit, dan komen onze leden bijvoorbeeld daar bij dansen. Samen bereik je veel meer en dat is waarom ik die connectie zoek voor onze vereniging. Die verbinding vinden wij bij ODI belangrijk – alleen red je het niet.”

Karla beweegt in haar vrije tijd graag. ,,Zelf sport ik helaas niet meer, maar ben volop in beweging om les te geven en ik wandel graag. Toen ik vier jaar oud was ben ik naar gym gegaan en later naar de selectie, heb daar ook mijn eerste diploma`s gehaald om les te geven. Turnen of met turnen bezig zijn doe ik al heel mijn leven. Ik ben nu 49 jaar en hoop nog lang les te geven en kinderen een leuke ervaring met turnen te geven. Turnen is een passie - het laat je niet meer los.”

Karla, die 24 jaar getrouwd is en twee kinderen heeft, is blij dat ze dit vrijwilligerswerk doet. ,,Ik krijg er geen geld voor, maar de kinderen geven je zoveel plezier; dat is onbetaalbaar. Verder heb ik een eigen wandelclubje, ‘t Lopend Vuurtje, waar ik ieder jaar met een grote groep de Avondvierdaagse in Gorinchem mee loop en ik heb Halloween Vuren opgericht 12 jaar geleden, dit is een dorpsfeest geworden. Twee jaar geleden heb ik Musicalklas Vuren en Dalem opgericht samen met een vriendin.”

door Eline Lohman