Het doen van vrijwilligerswerk zit Chantal in het bloed, vertelt zij. ,,Op de basisschool kreeg ik EHBO en ben zo het vrijwilligerswerk van het Rode Kruis ingerold. Daarnaast zitten mijn ouders ook bij het Rode Kruis. 14 jaar geleden kwam de vraag vanuit het landelijke Rode Kruis om een leuke dag te organiseren voor de medemens. Ik heb toen samen met twee anderen een dag voor mensen met een beperking georganiseerd. Dit vond ik toen zo leuk, dat ik dit voortgezet heb en we nu al 14 jaar dergelijke uitjes organiseren. Het kost veel werk en tijd, maar als je dan alle gezichten aan het einde van de dag ziet, geeft dat zoveel voldoening.”

STICHTING Toen er een eind kwam aan de uitjes vanuit het Rode Kruis, wilde Chantal toch iets doen voor haar medemens en daarom besloot zij samen met een andere vrijwilliger een stichting op te zetten. Er wordt een jaarlijks uitje georganiseerd, sociaal vervoer wordt geregeld en een midweek voor mensen voor wie dit niet vanzelfsprekend is, maakt ook deel uit van de doelstellingen. Chantal en de overige bestuursleden waren net lekker bezig toen corona roet in het eten gooide.

Op de achtergrond zijn er nog steeds wel overleggen en blijven we verder nadenken over activiteiten

,,Als stichting merken wij ook de gevolgen van het coronavirus, qua activiteiten is het nu rustig.De midweek die in mei gepland stond hebben we helaas moeten verplaatsen naar volgend jaar. We hadden plannen voor een dag weg in oktober, maar ook deze hebben we moeten verplaatsen naar volgend jaar. Op de achtergrond zijn er nog steeds wel overleggen en blijven we verder nadenken over activiteiten. De afgelopen maanden zijn er ook geen ritten gereden, wat normaal gesproken wel zal gebeuren.”

POSITIEF Desondanks blijft Chantal, geboren en getogen in Hardinxveld-Giessendam en werkzaam in de gehandicaptenzorg, positief. ,,We hebben onlangs een rit gedaan voor een echtpaar dat naar een begrafenis moest. Uiteraard met de regels van het RIVM in acht genomen. We hopen dat we wat meer ritten kunnen gaan oppakken en nieuwe ideeën vast uit kunnen gaan werken voor 2021. Wat mijn ambities zijn voor over een jaar of vijf? Wij zouden dan elk jaar een dagje uit voor mensen met een beperking willen organiseren. Daarnaast om de twee jaar een midweek weg. Ook hopen we dan dat we wat kleinschalige activiteiten voor de (eenzame) ouderen in ons dorp hebben kunnen opzetten naast de gebruikelijke ritten die we al rijden.” Zie www.samenoppadhagi.nl, ook om de stichting te ondersteunen. Een keer als vrijwilliger mee met een activiteit? Mail naar info@samenoppadhagi.nl.

door Eline Lohman