Schaken zit Jerry in het bloed, vertelt hij. ,,Al vanaf jonge leeftijd heb ik veel belangstelling voor sport en spel. Daarbij was winnen belangrijk. Op school was rekenen en later wiskunde mijn beste vak. Schaken was dus een logische sport voor mij om te gaan doen. Ik heb schaken op mijn zevende geleerd van mijn neef. Op 14-jarige leeftijd ben ik lid geworden van Schaakvereniging Sliedrecht, in 1974, terwijl ik op De Lage Waard schaaktraining kreeg van mijn wiskundedocent Leo Jansen, waarmee ik 25 jaar later schaakboeken heb geschreven.”

Schaken is vooral leuk door het rekenen en vooruitdenken, maar ook door het vaak psychologische spel dat je speelt met je tegenstander

Er zijn meerdere facetten die het schaken volgens de Sliedrechter, die 34 jaar getrouwd is en een zoon en een dochter heeft, zo interessant maken. ,,Schaken is vooral leuk door het rekenen en vooruitdenken, maar ook door het vaak psychologische spel dat je speelt met je tegenstander. Daarnaast is techniek van belang, maar ook snel kunnen rekenen. Schaken is een uitdaging op verschillende vlakken. Ten eerste hoe diep je vooruit kunt denken en de vraag of je tegenstander dat ook in zich heeft. Ten tweede speelt de tijd een belangrijke rol, waardoor het heel spannend is, vooral in tijdnood. Ten derde kan elke foute zet direct fataal zijn en dat maakt het extra spannend. Daarnaast is het hele leven schaken, want ook dagelijks doe je ‘zetten’ waarbij je moet vooruitdenken wat de zet gaat betekenen; is het een goede keuze of gaat het helemaal fout?”

Jerry, die ook voorzitter is van Stichting Gebouw De Havik, is fanatiek, maar ook weer niet heel erg, vertelt hij. ,,Ik ben redelijk goed in schaken, maar geen topper. Als ik meer tijd in schaken zou steken zou ik wel beter kunnen worden, maar naarmate je ouder wordt, gaat ook de tijd een belangrijkere rol spelen. De jeugd rekent veel sneller en daar moet je je dan tegen bewapenen. Schaken is voor iedereen te leren, oud of jong, jongen of meisje, wiskundeleraar of tuinman. En iedereen kan op zijn eigen niveau schaken. Tevens zijn er tegenwoordig heel veel hulpmiddelen via boeken, Internet of schaakverenigingen om schaken snel en goed te leren.”

door Eline Lohman