door Mirjam de Swart

Er zullen maar weinig mensen zijn die Marcel Herrewijn niet kennen. Dagelijks fietst hij door Gorinchem en omgeving herkenbaar aan zijn groene fiets en eveneens groene bedrijfskleding. Maar Herrewijn doet meer dan 'een beetje post bezorgen'. ,,Mensen beseffen niet altijd dat ik een complete post-ontzorger ben. Als bedrijven met mij in zee gaan hoeven ze nooit meer zelf naar het postkantoor. Ik regel het allemaal voor ze. Of het nu gaat om de bezorging in Gorinchem of elders in het land. Nee, zelfs internationale verzendingen kan ik regelen." 

Herrewijn begon zo'n 2 jaar geleden als De Gorkumse Fietskoerier. Na een ontslag verliep het vinden van een nieuwe baan moeizaam. Tijdens zijn zoektocht naar werk was er één woord dat regelmatig in zijn hoofd naar boven borrelde: duurzaamheid. ,,Ik dacht: Duurzaam, dat is hot. Duurzaam is het toverwoord. Ik dacht aan een bedrijfje in zonnepanelen of windmolens, maar daar zaten te veel haken en ogen aan. Uiteindelijk stuitte ik op het fenomeen fietskoeriers. Het is ongelofelijk hoeveel fietskoeriers er actief zijn in het land, maar hier in de regio was dus helemaal niks." Aanpakker die hij is, sprong Herrewijn direct in dit gat zonder eigenlijk echt te beseffen waar hij aan begon. ,,Ik fietste eigenlijk nooit. Ik was in het begin vooral heel erg bang voor spierpijn en andere lastige blessures", lacht Herrewijn.

Geen busje meer die met een draaiende motor in de straat staan

In twee jaar tijd heeft Herrewijn er behoorlijk wat grote en kleine opdrachtgevers bijgekregen. Door samenwerking met diverse andere bezorgbedrijven kan Herrewijn inmiddels een landelijk, zelfs wereldwijde bezorging garanderen. De bezorgbedrijven waar hij mee samenwerkt, halen en brengen bij hem de post en pakjes die hij vervolgens weer op zijn fiets door Gorinchem en omgeving aflevert. ,,Natuurlijk worden deze pakjes en brieven met een busje bij mijn bedrijf aan de Spijksedijk afgeleverd. Dat kan niet anders. Dat is misschien niet zo duurzaam, maar vervolgens breng ik al die pakjes rond op mijn fiets. dat betekent dus een serieuze vermindering van autoritjes in Gorinchem. Geen busjes meer die met een draaiende motor in de straat staan, omdat er een pakje afgeleverd moet worden. Dat is winst." 

Toch valt het niet altijd mee om de Gorcumse ondernemers te overtuigen van het nut van deze duurzame manier van post bezorgen. ,,Ik ben groener en goedkoper, maar toch is de overstap voor sommige ondernemers net nog een stapje te ver. De angst voor verandering is groter dan de wil om te verduurzamen. Dat is ontzettend jammer en had ik ook echt niet verwacht toen ik met dit bedrijf begon." Maar Herrewijn gaat niet bij de pakken neer zitten en ziet het vooral als een extra uitdaging om ook deze ondernemers te overtuigen van zijn duurzame bedrijf. ,,Het moet lukken om ook deze bedrijven uiteindelijk over de streep te trekken." 

Zelf staat Herrewijn, sinds hij door het leven gaat als de 100% duurzame fietskoerier, ook een stuk duurzamer in het leven. ,,Ik geef toe dat ik er vroeger eigenlijk niet zo bij stil stond, maar er is op het gebied van duurzaamheid wel wat veranderd in mijn gedrag. We hebben geen twee auto's meer voor de deur staan thuis, ik scheid mijn afval en zorg dat de lichten niet onnodig lang branden. Ik probeer daar ook echt wel in mee te denken en ik probeer zo duurzame mogelijk keuzes te maken. Thuis, maar ook op mijn werk."

Duurzaamheid. Er wordt steeds meer over geschreven en gesproken. Ook in Gorinchem is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. In deze rubriek laten wij personen en instanties aan het woord die duurzaam leven voorop stellen. Ook een duurzaam verhaal te vertellen? Laat het ons weten via stad.gorinchem@bdu.nl