,,Duurzaamheid is meer dan het plaatsen van een paar zonnepanelen. Bewustwording zit in zo veel meer. Ook in de kleine dingen." Aan het woord is Inge Vrieling, communicatieadviseur bij Poort6. Om die bewustwording onder haar huurders te vergroten organiseerde Poort6 in mei van dit jaar een duurzaamheidsbijeenkomst voor huurders. ,,Helga van Leur vertelde tijdens deze avond over de klimaatveranderingen en gaf ons volop inspiratie. In oktober volgde een vervolgsessie met huurders die graag actief bijdragen aan een groene en duurzame woonomgeving", vult directeur-bestuurder van Poort6, Marije Buursink, aan. 

VOETAFDRUK De komende periode gaat Poort6 samen met de aanwezige huurders aan de slag om hun zelfbedachte acties verder uit te werken. ,,Tijdens de vervolgsessie werd er gewerkt met kaartjes. Op die kaartjes stonden termen die konden helpen bij het bedenken van een plan. Op ons kaartje stond 'CO2 voetafdruk'. Dat was best een lastig uitgangspunt", lacht Pieter van Bruchem die namens Poort6 een groepje bewoners begeleidde. ,,Maar uiteindelijk kwamen we terecht bij minder vlees eten en dus vegetarisch koken. Een vegetarische kookworkshop is vervolgens het plan dat we verder uit gaan werken."

En daar zijn de huurders en Poort6 inmiddels al een heel eind mee. Binnenkort wordt er in de gemeenschappelijke ruimte van de Piazzaflat een vegetarische workshop gehouden voor bewoners van de Piazzaflat en bewoners van de Willem Alexanderflat. ,,En het mes snijdt zo ook nog eens aan twee kanten", vult Buursink aan. ,,Niet alleen gaan de bewoners zelf aan de slag met duurzaamheid, maar deze workshop verbindt onze huurders ook meer met elkaar. Dat is een mooie bijkomstigheid."

Je merkt dat collega's sneller de fiets pakken als ze ergens in Gorinchem een afspraak hebben

Een  ander voorbeeld dat duidelijk maakt dat Poort6 vooral degene is die faciliteert, maar dat het de huurders zelf zijn die met een idee komen is het initiatief van huurdersvereniging HP6. Buursink: ,,Zij kwamen met het idee voor een flyer met energie- en besparingstips. De tips werden door hen verzameld en bedacht, wij zorgden voor een flyer die uiteindelijk onder de huurders werd verspreid."

Overigens betekent het niet dat de woningcorporatie het alleen maar aan hun huurders overlaat om duurzamer te gaan leven. Ook onder het personeel is een duidelijke golfbeweging aan duurzaamheid merkbaar. ,,Je merkt dat collega's sneller de fiets pakken dan de auto als ze ergens in Gorinchem moeten zijn. Ook met de lunch houden we er rekening mee dat het echt niet altijd meer dat broodje wordt of kaas hoeft te zijn. En we hebben onlangs twee elektrische auto's aangeschaft. Het draagt allemaal bij aan bewustwording", verduidelijkt Buursink.

GOLFBEWEGING Tijdens het gesprek vliegen de ideeën over tafel. Ideeën die al uitgevoerd worden, maar ook ideeën die ter plekke bedacht worden. Van Bruchem: ,,Het is leuk om er mee bezig te zijn. je brengt elkaar op ideeën en steeds meer mensen sluiten aan. Zo ontstaat die golfbeweging. En die kan dus al in hele kleine dingen zitten. het gaat er om dat je gewoonten doorbreekt." Een van de dingen die in het leven is geroepen om gewoontes te doorbreken is de energysavingsbox die Poort6 uitdeelt aan nieuwe huurders. Een doosje met een ledlamp, een tijdschakelaar en een slimme stekkerdoos. ,,Zo maak je nieuwe huurders met een klein gebaar bewust en het is ook nog eens enorm handig natuurlijk", lacht Buursink.

INSECTENHOTEL Ondanks al deze kleine initiatieven is Poort6 natuurlijk ook bezig met grotere initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Buursink: ,,We hebben tien miljoen gereserveerd voor duurzaamheidsmaatregelen. Veel van de geld gaat zitten in de isolatie van onze woningen. En binnenkort starten we met een pilot waarbij zonnepanelen op 300 van onze woningen geplaatst gaan worden. Onlangs zijn onze eerste volledig gasloze woningen opgeleverd in Dalem." Deze gasloze woningen zijn nog eens extra groen door de grote tuinen. ,,Daarom wilden we, met name voor de twee hoekwoningen met de grootste tuinen, vooral huurders die echt iets van deze tuin willen maken, op een duurzame manier. Voor de bewoners van deze nieuwe woningen aan de Irenelaan in Dalem hebben we bovendien een toepasselijk extraatje: een insectenhotel. Ook weer ontzettend leuk en duurzaam." 

Wie aan wil sluiten bij een van de groene acties die momenteel door Poort6 en een aantal huurders worden uitgewerkt, is van harte welkom. Ook wie zelf ideeën heeft kan zich melden bij Poort6.  Vrieling: ,,Hoe meer deelnemers, hoe groener Gorinchem wordt." Aanmelden kan door een mail te sturen naar communicatie@poort6.nl.

door Mirjam de Swart