De Geefwinkel opende ruim zes jaar geleden haar deuren aan de Burgstraat in Gorinchem. Een winkel waar je kunt shoppen met de hand op de knip. Sterker nog, die portemonnee kan gewoon thuis worden gelaten. ,,We zijn een winkel waar je niets kunt kopen, maar van alles kunt krijgen", vertelt Marijke, zij is samen met Peter één van de vele vrijwilligers bij de Geefwinkel. ,,We zijn geen winkel voor mensen zonder geld. We zijn er voor iedereen. En iedereen stapt hier ook binnen: van de voormalige burgemeester tot verslaafden uit het sociaal pension hier in de stad." 

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN 'Denk meer, consuminder', zo luidt de slogan van het sympathieke winkeltje in de binnenstad van Gorinchem. De boetiek is het ultieme voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Peter: ,,We willen voorkomen dat een spullen die niet meer nodig zijn zomaar worden weggegooid terwijl een ander er juist nog heel veel plezier aan kan beleven. Wij willen spullen een tweede leven geven en dat is natuurlijk hartstikke duurzaam." Marijke vult hem enthousiast aan: ,,Het is prachtig om te zien hoe blij sommige mensen zijn met de spullen die een ander heeft afgedankt." 

De Geefwinkel is negen dagdelen per week open. Zo'n 25 vrijwilligers dragen er zorg voor dat alles rondom de uitgifte en de inname van spullen vlekkeloos verloopt. En dat is soms stevig aanpoten, vertelt Marijke. ,,Je zit hier nooit stil, er worden altijd spullen afgeleverd. Alles wordt door ons nagekeken. Verdient het wel echt een plekje in onze winkel? Spullen die kapot of vies zijn, willen we niet in de winkel hebben. Die brengen we dan alsnog naar de container. Natuurlijk doen we hierbij ook aan afvalscheiding. En dan heb je natuurlijk nog de aanloop van de klanten die gezellig even komen snuffelen tussen de spullen of gewoon even langs komen om een praatje te maken. Nee, je hoeft je hier echt niet te vervelen." 

ZESTIG VERHUISDOZEN ,,Dit jaar hadden we bijvoorbeeld zestig verhuisdozen aan kerstspullen. Die worden het hele jaar bij ons afgeleverd. Dat sparen we dan op tot het tijd is om het in de winkel te leggen", vertelt Peter. ,,We doen dat ook bij andere thema's zoals bijvoorbeeld Koningsdag of Valentijnsdag", vult Marijke aan. ,,De spullen die gebracht worden, worden soms dezelfde dag al weer door iemand anders mee naar huis genomen." Als spullen te lang blijven liggen wordt het uiteindelijk uit de winkel gehaald legt Marijke uit. ,,Kleding die te lang in de winkel hangt breng ik naar het Leger des Heils en zelfs met het speelgoed dat hier blijft liggen is altijd wel weer een organisatie blij te maken.Nee, wij gooien hier niets zomaar weg." 

Een andere belangrijke taak van de vrijwilligers van de Geefwinkel is het begeleiden van statushouders die in de winkel heel goed aan hun Nederlands kunnen werken. ,,Er wordt hier geen Engels gesproken", zegt Marijke streng. ,,Ze moeten dus wel Nederlands praten. Het is ontzettend leuk om ze daarbij te helpen." Ook stagiairs van bijvoorbeeld vmbo school De Windroos zijn regelmatig in het kleine winkeltje te vinden. ,,Die begeleiden we dan ook bij tal van werkzaamheden." 

,,Wist je dat hier soms gewoon gestolen wordt", merkt Marijke ineens op. De verbazing klinkt door in haar stem. ,,Dat is toch van de zotte, dat je iets steelt terwijl je het gewoon gratis mee kan nemen. Ik begrijp daar echt helemaal niks van." Ook Peter kan daar met zijn hoofd niet bij. ,,Daar wordt je toch verdrietig van!" Ook wordt er wel eens op een andere manier misbruik gemaakt van de gulheid van het boetiekje. ,,Met Koningsdag is het wel eens gebeurd dat mensen hier spullen komen halen en het vervolgens de volgende dag op de vrijmarkt staan te verkopen. Nou, als ik daar achter kom, ben je de mijne. dat is niet de bedoeling van dit concept. We zijn geen graaiwinkel, alles draait hier om samen delen." 

SYMPATHIEK CONCEPT ,,Als hier bijvoorbeeld iemand met twee winterjassen naar buiten stapt, dan gaan we het gesprek ook aan. Is het echt nodig om twee jassen mee te nemen? Een jas is toch genoeg, en met die andere jas kan dan weer iemand anders blij worden gemaakt", aldus Peter. Maar over het algemeen begrijpen de meeste klanten van de geefwinkel het idee achter dit initiatief prima. ,,De meeste mensen vinden het een ontzettend sympathiek concept. Het idee dat ze mensen blij kunnen maken met spullen die voor hen waardeloos zijn geworden, spreekt hen erg aan." 

Peter valt haar enthousiast bij: ,,Het is ook wel leuk om te zien dat mensen spullen brengen en dan heel gehaast de winkel weer uit willen rennen. Wil je niet zelf nog even kijken?, vraag ik dan. Maar dat willen ze dan niet. Nee, ik ben aan het ontspullen, roepen ze dan over hun schouder. En soms gaan mensen juist met meer spullen naar huis dan dat ze gebracht hebben." Marijke voegt daar aan toe dat de Geefwinkel niet per se een ruilwinkel is, maar dat het wel op prijs wordt gesteld als mensen die regelmatig iets komen halen ook af en toe eens iets komen brengen. ,,Want als we geen spullen krijgen, hebben we ook niks om weg te geven." Wat ook regelmatig gebeurt is dat mensen spullen lenen. ,,Een boek of een puzzel bijvoorbeeld. Is het boek uit of de puzzel gelegd dan brengen ze hem weer terug. Zo kan een ander er weer blij mee worden gemaakt." 

De Geefwinkel kan altijd extra handen gebruiken. Mensen die enthousiast zijn geworden en graag een handje mee helpen kunnen contact opnemen met de Geefwinkel via 06 51073041 of geefwinkel@gmail.com. Op www.geefwinkel.org is meer informatie terug te vinden over de Geefwinkel. De Geefwinkel is gevestigd aan de Burgstraat 31 in Gorinchem. 

door Mirjam de Swart