Aan het woord is kunstenaar Jack van Mildert. Ontmoeting en medemenselijkheid lopen als een rode draad door zijn werk en leven. Natuur en groen zijn zijn grote liefde. Veel van zijn werken bestaan dan ook uit natuurlijke materialen of spelen zich af in de natuur. Indirect komt duurzaamheid daar dan ook om de hoek kijken. ,,Duurzaamheid is zo enorm populair. De term wordt bijna overal wel opgeplakt. Van daaruit ben ik gaan nadenken: Wat is de kern van duurzaamheid?  En zo ontstond bij mij de gedachte dat duurzaamheid alles te maken heeft met de interesse hebben in elkaar."

ONBEKEND MAAKT ONBEMIND In Gorinchem en omgeving is Jack van Mildert onder andere bekend van het avonturenbos met natuurspeeltuin in het Gijsbert van Andelpark die hij samen met kinderen uit de wijk ontwierp. Maar ook van de Verhalenkaravaan, een project dat hij samen met schrijver Piet Hartman ontwikkelde. Van Mildert is nauw betrokken bij het Gorcums Museum en de Artoteek en runt samen met Stefan Kusters De Spreekkamer van de Stad. In zijn projecten staat ontmoeting altijd centraal. ,,Als je iemand beter leert kennen dan wordt dat een persoon met een gezicht. Daar heb je meer voor over dan voor een onbekende. Het spreekwoord Onbekend maakt onbemind, klopt echt."

Volgens Van Mildert is het dus niet 'Een beter milieu begint bij jezelf' maar 'Een beter milieu begint bij een praatje met de buurman'. ,,En het gaat verder dan dat natuurlijk. Als ik met de hond wandel raap ik altijd wel afval op.  Als dank voor de wandeling, maar ook omdat andere wandelaars er dan geen last meer van hebben. Ik geloof in de kleine dingen. Als je zo iets kleins als het oprapen van afval al niet voor elkaar krijgt, hoe kun je dan grootse dingen doen die hout snijden."

FILOSOFISCHE MANIER ,,Het is misschien meer een filosofische manier van benaderen, maar het is zoveel interessanter", mijmert Van Mildert. Door zijn benadering zijn er in Gorinchem al veel interessant projecten ontstaan. Projecten als Praten en breien, de Buitenpotse opvang, het Spreekkleed. Maar Jack van Mildert werkt op uiteenlopende plekken in het hele land. Hij bedacht het Bulderbos in Ballingschap bij Almere, Bureau Groei Door Stilstand en de Groningse Filedag, was initiator van Speurploeg Kunst & Cultuur en ontwikkelde de Faculteit der Medemenselijkheid, Persoonlijke Groei & Duurzame Ontwikkeling op de Katholieke Universiteit Nijmegen. Het is slechts een kleine greep uit de vele projecten waar Van Mildert bij betrokken is. Een ding hebben ze allemaal gemeen:  het zijn samenwerkingsverbanden tussen het kunstcircuit en de overheid, wetenschap, bedrijfsleven en/of natuur- en milieuorganisaties.

Kinderen moeten kunnen slepen met takken, door de modder kunnen stampen, vies worden. ,,Weet je wat het is, ik vind het vooral ook belangrijk dat kinderen buiten kunnen spelen. Met de natuur in aanraking kunnen komen. Zo ontstond ook het idee voor het avonturenbos. Er moeten veel meer speelvoorzieningen komen die de wipkip overstijgen. Kinderen moeten kunnen slepen met takken, door de modder kunnen stampen, vies worden. Want uit onderzoek is gebleken dat mensen die in hun jeugd echt in de natuur hebben kunnen spelen later veel meer geneigd zijn om iets goeds te doen voor de natuur om hen heen. Als kind heb ik ook in de natuur kunnen spelen, dat gun ik de kinderen van nu en later ook!" En dat lukt alleen door er met elkaar de schouders onder te zetten, vertelt Van Mildert. En dan komt inderdaad toch weer die ontmoeting en medemenselijkheid om de hoek kijken; de basis voor een duurzaam leven. 

Meer weten over Jack van Mildert? Ga naar www.jackvanmildert.nl

door Mirjam de Swart