Dat laatste meldt Gert Prins, plaatsvervangend directeur bij Reinigingsdienst Waardlanden. ,,Ondanks dat het inzamelen van papier verliesgevend is, is het nog steeds de moeite waard. Het aanbieden en verbranden van restafval is namelijk nog veel duurder, dus het loont niet om dat samen te verbranden. In feite is het de beste keus tussen twee 'kwaden'. Wij kunnen als reinigingsdienst zelf ook niets veranderen aan de manier van inzamelen, daar gaat de politiek vooral over, maar voor ons is dit dus nog steeds de beste manier." Prins stelt dat Waardlanden een gegarandeerde minimumprijs krijgt voor het papier en dat er voor de papierinzamelende verenigingen niets verandert. ,,Ook voor hen is een inzamelvergoeding gegarandeerd. We hebben hen veel te hard nodig in het proces."

De opbrengsten van oud papier zijn sterk teruggelopen door een dalende vergoeding voor oud papier. Reden daarvan is de afzetmarkt: in China en andere oostelijke delen van de wereld willen ze het oud papier niet meer hebben. De tarieven per ton papier zijn in de afgelopen twee jaar ontzettend gedaald. Van 100 euro in januari 2018 kreeg Reinigingsdienst Waardlanden in november 2019 nog maar 30 euro per ton papier. Ook moet door de hogere kwaliteitseisen het papier beter gesorteerd worden aangeboden, waarvoor Waardlanden een vergoeding aan de papierverwerker betaalt.

Prins stelt dat het ook zaak blijft dat mensen hun afval goed blijven scheiden. ,,Soms wordt er, niet eens altijd bewust, teveel bij het oud papier gedaan. Bijvoorbeeld pizzadozen met veel vet, waardoor het verwerkingsproces wordt verstoord. Of tissues met bepaalde stoffen erin en drankkartonnen. Die laatste lijken van papier, maar aan de binnenkant zit aluminium. Dat is ook niet goed voor de verbranding. Als er teveel van dit soort papier in een lading oud papier zit, wordt de lading afgekeurd en moeten we sorteerkosten betalen. Het blijft nodig om goed te kijken wat je bij welke afvalstroom gooit."

door Marjanne Dijkstra