Fred en Carlijn werden vier jaar geleden de eigenaren van het landgoed in Dalem. Dat was de start van hun nieuwe leven als fruitboeren. Van de één op de andere dag moesten ze een heel nieuw vak leren. ,,In het begin komt er ontzettend veel op je af, maar het is dé perfecte leerschool. Je staat zelf direct met je voeten in de klei. Je moet direct aan de slag. Rijden in een trekker, leren hoe je moet snoeien en wanneer, welke rassen zijn er allemaal, hoe verbouw je op biologisch verantwoorde wijze, wat te doen bij ziekten en plagen. We moesten ontzettend veel leren, maar doordat je er meteen in de praktijk mee aan de slag gaat, maak je je het vak veel sneller eigen. Het was echt een sprong in het diepe, ik had bijvoorbeeld nog nooit op trekker gezeten, maar je krijgt er ontzettend veel voor terug."

WALNOTEN Op de boomgaard van Fred en Carlijn staat alles lekker door elkaar. Carlijn is er van overtuigd dat het daarom allemaal zo goed groeit en bloeit. De biodiversiteit wordt zo extra versterkt en dat pakt positief uit voor alles wat hier groeit en bloeit." Zo is de Dalemse boomgaard één van de grootste walnootleveranciers van Nederland. ,,Met onze productie kunnen we alle Eko-Plaza's in Nederland van walnoten kunnen voorzien", vertelt Carlijn trots. Overigens een ontzettend tijdrovende klus, want al het werk wordt met de hand gedaan. ,,Een walnoot hebben we wel vier, vijf keer in onze handen (plukken, sorteren, wassen en meer, red.) voordat deze de boomgaard verlaat."

Wij laten het fruit langer aan de boom hangen voor extra zonurenMet de opening van de landgoedwinkel in De Passage (Botersteeg) in Gorinchem komt de bijzondere hoogstamboomgaard een stukje dichterbij voor veel Gorcumers. Elke zaterdag is de landgoedwinkel geopend en kunnen Gorcumers (en andere belangstellenden) er terecht voor producten die hun oorsprong kennen op de boomgaard in Dalem. Zoals bijvoorbeeld natuurlijk biologisch sap. ,,Wij laten het fruit langer aan de boom hangen voor extra zonuren waardoor je een veel intensere smaak krijgt. Je proeft echt het verschil." Daarnaast worden er ook diverse producten verkocht die zijn ontstaan vanuit bijzondere samenwerkingen. ,,Liefhebbers die van ons fruit en noten bijvoorbeeld heerlijke walnotenchocoladepasta en cider maken. Of honing, stroop en jam. En alles veelal biologisch."

'KEIHARD BUFFELEN' ,,Een moment van rust in een ontzettend drukke werkweek." Zo omschrijft Carlijn de zaterdagen dat ze in de winkel staat. ,,Een biologische boomgaard is gewoon ontzettend hard werken om alles in stand te kunnen houden. We worden gelukkig bijgestaan door een handjevol vrijwilligers en we krijgen heel veel steun van de lokale boerengemeenschap, maar het blijft keihard buffelen om het allemaal voor elkaar te krijgen. De winkel op zaterdag geeft ons rust. We maken contact met mensen, vertellen over bijzondere culturele erfgoed en de prachtige producten die er vandaan komen."

Fred en Carlijn proberen elke week minstens een nieuw product aan te bieden in de winkel. ,,Laatst hadden we bijvoorbeeld stoofperenstroop. Niemand heeft ooit eerder stroop van stoofperen gemaakt. Maar wij deden dat wel en hij is heerlijk," lacht Carlijn. Overigens krijgen niet alleen eetbare producten een plekje in de winkel. Carlijn: ,,Vrijwilligers maakten van de takken die zij in de boomgaard vonden prachtige kapstokken, ook die worden in de landgoedwinkel verkocht. En mijn buurvrouw knapt brocante meubelstukken op. Die hebben ook een mooie plek in onze winkel."

Er is een steeds grotere vraag naar verse en biologische productenHoewel het keihard werken is en elke euro die ze verdienen direct weer geïnvesteerd wordt in hun biologisch bedrijf zouden Carlijn en Fred niet anders meer willen. ,,Biologisch telen is echt onze overtuiging. Je merkt dat steeds meer mensen bewust voor biologische en natuurlijke producten kiezen. Mensen willen weten wat ze eten. Het is echt een omslag waar we nu midden in zitten. Veel mensen gaan niet langer meer voor goedkoop en veel. Er is een steeds grotere vraag naar verse en biologische producten."

De landgoedwinkel aan de Botersteeg in Gorinchem is elke zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur geopend. Carlijn: ,,We hebben er bewust voor gekozen om de winkel niet in de boomgaard te openen. Want in de boomgaard moet gewerkt worden. Daar hebben we niet de tijd en de rust om klanten te woord te staan en te vertellen over onze prachtige producten."

door Mirjam de Swart