,,Weet je wat het is”, valt Ria direct met de deur in huis. ,,Eigenlijk staat duurzaamheid bij mij niet op de eerste plaats als ik een kledingstuk ontwerp. Mijn eerste doel is om kleding te maken die zo gaaf is dat iedereen het wil kopen. Pas als dat me is gelukt, ga ik nadenken over het productieproces.”

TIJDLOOS Ria is groot voorstander van het ontwerpen van tijdloze kleding. Kledingstukken die langer meegaan dan één seizoen. ,,Want ook dat heeft met duurzaamheid te maken. Ik heb klanten die kleding van mij dragen die ze tien jaar geleden eens hebben gekocht. En dat komt omdat mijn kleding én van een goede kwaliteit is, en dus lang goed blijft, én tijdloos is: het kan niet uit de mode raken. Mijn klanten kopen juweeltjes waar ze jaren plezier van hebben.”

Een groot deel van haar klantenkring koopt dan ook echt niet alleen maar bij Miysy (de winkel van Ria van Kleef) vanwege het duurzame karakter van de kleding. ,,Ze kopen het vooral omdat ze het mooi vinden”, legt Ria uit. Al moet ze toegeven dat ook bij haar klanten het duurzame besef steeds groter wordt.

NORMALE ZAAK Hoewel duurzaamheid dan misschien niet op de eerste plaats staat, kiest Ria er toch bewust voor om haar kleding op duurzame en ecologische wijze te produceren.,,Ik vind dat eigenlijk een hele normale zaak. We willen toch met elkaar van de natuur kunnen blijven genieten? En wie wil er in kleding lopen, gemaakt door mensen in erbarmelijke omstandigheden?”

Eigenlijk staat duurzaamheid bij mij niet op de eerste plaats als ik een kledingstuk ontwerpWEINIG KLEURSTOF De kleding van Ria wordt gemaakt op een manier die niet belastend is voor mens en milieu.  ,,Onze kleding wordt geverfd met reactieve kleurstoffen. Deze kleurstoffen worden gemengd met soda en water, er ontstaat een ijzersterke verf die bijna niet uit te wassen is. Er wordt geen onnodige hoeveelheid water verbruikt, en je hebt er ook maar weinig kleurstof bij nodig. De poeders bevatten ook geen giftige stoffen, dus beter voor mens en milieu. Ook gebruiken wij transparante zeefdruk inkt voor onze prints. De inkt is oplosbaar in water. Wanneer de inkt op de stof wordt geplaatst trekken de vezels van de stof de inkt vast, en lost de inkt dus niet meer op.”

Kwaliteit staat bij Ria altijd voorop. Dat betekent wel dat er heel soms toch gekozen moet worden voor technieken die misschien op het oog niet zo duurzaam zijn. ,,Omdat ik wil dat mijn kleding jarenlang gedragen kan worden, en niet na één seizoen al in de kliko verdwijnt, is het bij het bedrukken van mijn kleding niet altijd mogelijk om te kiezen voor een duurzame manier. Het is een lastige overweging, maar voor sommige kledingstukken kies ik bewust voor een chemische manier van bedrukken. Juist om te voorkomen dat kleding snel wordt weggegooid.” De werkwijze is dan misschien niet duurzaam, maar de gedachte erachter zeker wel, vertelt Ria.

door Mirjam de Swart