Natasja de Keijzer is werkzaam op het havenkantoor van de Lingehaven en vertelt vol enthousiasme over de rol die duurzaamheid speelt in de haven. ,,Wij zijn er trots op dat we al zoveel jaar een blauwe vlag mogen dragen. De groene wimpel is een extra kroon op je werk.” 

De Blauwe Vlag is een internationale milieu-onderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die schoon en veilig zijn. Ze moeten hierbij aan diverse criteria voldoen. Een jachthaven verdient een groene wimpel als zij extra inspanningen gedaan hebben op gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en verduurzaming van de jachthaven.

KAJAKS Op deze manier ontstaan er vaak hele leuke en bijzondere initiatieven, vertelt Natasja. ,,De kajaks die wij verhuren, kon je vorig jaar gratis meekrijgen als je in ruil daarvoor vuil uit de haven zou gaan vissen. Daar werd ontzettend veel gebruik van gemaakt. Ouders zetten bijvoorbeeld hun kinderen aan het werk. Die hadden een heerlijke middag op het water, maar tegelijkertijd maakten ze ook de Linge schoon.”

Een andere initiatief dat Natasja noemt is de inzet van Maksor Diving bij de start van het seizoen. ,,Een keer per jaar laten we de bodem van de Lingehaven ontdoen van vuil door duikers. Dat is goed vanuit de duurzaamheidsgedachte, maar ook voor de veiligheid. Ze halen de gekste dingen naar boven. Natuurlijk veel fietswrakken, maar bijvoorbeeld ook een wasmachine. Je wil niet weten hoe zo’n ding eruit ziet als het een half jaartje in het water heeft gelegen”, lacht Natasja. ,,Zulke schoonmaakacties zijn niet verplicht, maar wij vinden ze als haven heel belangrijk.”  

MAATSCHAPPELIJK Maar er is meer, vertelt Natasja. ,,Wij verrassen onze passanten regelmatig met een presentje. Natuurlijk kijken we dan ook altijd of we iets kunnen bedenken dat aansluit bij duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Zo geef je niet verkochte spullen alsnog een tweede kans

Ook bij de organisatie van de Open Havendag, die dit jaar vanwege de uitbraak van het coronavirus helaas niet doorgaat, staat duurzaamheid voorop. ,,Voor dit jaar hadden we afspraken gemaakt met de Kringloopwinkel. Wie zijn niet verkochte spullen na afloop niet naar huis wil nemen, had deze spullen aan het einde van de dag bij de Kringloop in kunnen leveren. Kringloop Gorinchem was zelf ook deelnemer en zo combineer je dan slim om niet verkochte spullen alsnog een tweede kans te geven. Open Havendag gaat dit jaar niet door, maar we hebben op 25 en 26 september de Botenbeurs gepland staan. En gaan ook voor dat evenement kijken waar en hoe we slimme groene oplossing kunnen inpassen.”

,,Het is voor ons eigenlijk een soort tweede natuur geworden om duurzaam bezig te zijn”, aldus Natasja. Het is mooi dat we er voor beloond worden met een blauwe vlag en een groene wimpel, maar dat is niet de reden waarom we dit doen. We doen het vooral omdat we het belangrijk vinden goed voor onze omgeving, de natuur te zorgen. En dat wordt weer zeer gewaardeerd door onze passanten.”

door Mirjam de Swart

Lingehaven Gorinchem
Foto: Lingehaven Gorinchem
Lingehaven Gorinchem
Foto: Lingehaven Gorinchem
Lingehaven Gorinchem
Foto: Lingehaven Gorinchem