Does it spark joy. Iedereen kent inmiddels de methode van opruimgoeroe Marie Kondo wel. Stel jezelf bij elk ding dat je weg wilt gooien hardop de vraag: does it spark joy. Word je ergens niet blij van, gooi het dan weg. Makkelijker gezegd dan gedaan, want misschien zijn er gewoon wel heel veel spulletjes waar je blij van wordt. Voor mij werkt deze methode in ieder geval niet, want die oude trui die ik nooit meer draag had ik wel aan toen ik voor het eerst alleen op vakantie ging. En die schriftjes van vroeger, kijk die hanepoten dan, die zijn toch te schattig? En zo’n extra staafmixer kan altijd nog een keer van pas komen. Niet dat ik nou per se heel blij word van een staafmixer, maar ik word wel blij van de gedachte dat ik niet misgrijp, mocht een van de twee er ineens mee stoppen.

Kortom, zo wordt er weinig ontspuld. We laten Marie Kondo even voor wat het is en gaan voor een andere tactiek. Want we willen rust en ruimte in ons huis, maar ook in ons hoofd. En waarschijnlijk is die behoefte juist nu we aan huis gebonden zijn door de coronacrisis alleen maar groter geworden. Althans dat is mijn eenvoudige verklaring voor de files bij al die afvalbrengstations in het gehele land.

HERINNERINGEN Voordat ook nog maar iemand had gehoord van corona, las ik het boek Ontspullen, meer leven met minder van journalist en trendwatcher James Wallman. Hij stelt: we hebben teveel spullen. Maar liefst twee derde van ons heeft daar echt last van en voelt zich verstikt door al dat bezit. Wallman zegt niet alleen dat we onze spullen weg moeten gooien. Hij vindt ook vooral dat we minder spullen moeten kopen. In het boek beschrijft hij een inspirerende uitweg: verzamel herinneringen en ervaringen in plaats van spullen. Wie denkt er zo makkelijk van af te komen en zich het ritje naar de afvalstraat wil besparen, heeft het echter mis.

Ook bij Wallman ontkom je er niet aan om op te ruimen. We zullen er dus aan moeten geloven. We willen dan wel geen strak geordend, en vooral leeg, huis, maar een beetje meer orde kan geen kwaad. Aan de slag dus en met onderstaande tips kom je vast een heel end. Of niet. Want als je gewoon houdt van al die rommeltjes om je heen, zul je nooit gelukkig worden van ontspullen.

Een tip die vaak voorbij komt in het woud van opruimcoaches is: Neem het serieus. Opruimen is serious business en niet iets wat je even tussendoor doet. Nee, opruimen is een vak. Neem er de tijd voor!

ROMMELLA De volgende tip die ik tegenkom op het internet als ik zoek naar tips over ontspullen gaat over de rommella. Geef toe, ook jij hebt zo’n la waarin allerlei troepjes zich lijken te verzamelen. Geen nood, zo'n rommella mag dus gewoon. Mits je de troepjes in deze la dus ook echt, laten we zeggen maandelijks, gebruikt.

Dan een tip voor de twijfelaars onder ons. Als je niet zeker weet of je iets wilt houden of weg wilt doen kun je een derde optie in het leven roepen: de twijfelaars. Stop deze twijfelaars in een door. Heb je ze na twee maanden (of als je dat prettiger vindt een iets langere termijn) niet gebruikt dan kun je eigenlijk wel stellen dat iets weg kan.

VERPAKKINGEN De vierde tip die ik jullie niet wil onthouden is de tip van het verpakkingsmateriaal. Of beter gezegd: het wegdoen van verpakkingsmateriaal. Dus: haal je pleisters die in dat rommellaatje liggen uit het doosje, zo weet je tenminste hoeveel pleisters je hebt. En schaf een berg aan voorraadpotten aan waar je vervolgens je rijst, macaroni en andere noodzakelijke voorraden in opslaat. je zult zien, vuilniszakken met verpakkingsmateriaal verlaten je woning. Oef, dat ruimt lekker op.

Tip 5: Elk huishouden heeft spullen in huis die niet per se handig of bruikbaar zijn. Soms heeft iets een emotionele waarde. Stop dat soort spullen niet ergens onderin een la, maar hang die kindertekeningen op of zet die lieve kaart van je oma ergens zichtbaar neer. Ook een idee: stp die spullen met emotionele waarde in een mooie doos en kijk er regelmatig in. Teveel spullen met emotionele waarde: maak er dan een foto van. Dat is eigenlijk hetzelfde als het ergens op zolder opbergen. Want zeg nou zelf, hoe vaak heb jij het afgelopen jaar die schoenen die je aan had op je trouwdag en nu ergens op zolder staan, nog in je handen gehad?

HUISGENOTEN Nog een tip die, zeker in deze tijden nu we toch wat meer op elkaars lip zitten en we het vooral ook gezellig willen houden in huis, niet onbelangrijk is: Focus je alleen op je eigen spullen als je aan het opruimen slaat. Ga dus niet ongevraagd aan de haal met de spullen van je huisgenoten. De ervaring is dat deze huisgenoten vanzelf volgen als ze zien dat alles in huis een eigen plek heeft.

Tot slot: breng de spullen die je echt weg wil doen ook meteen weg. Laat ze niet nog weken in de gang staan, want dan wordt de verleiding om ze er toch maar weer bij te pakken wel erg groot. En gun de spullen die je wegdoet zoveel mogelijk een tweede leven, zo omzijl je ook weer die file bij het afvalbrengstation.

door Mirjam de Swart