Geen centraal eindexamen betekent niet dat examenkandidaten en hun leerkrachten vanaf nu achterover kunnen leunen. Er moet nog een boel werk worden verzet om de schoolexamens, die dus wel doorgaan, in goede banen te leiden. De hoeveelheid werk die daarbij komt kijken, verschilt per school, weet Van Breugel te vertellen. ,,Er zijn vmbo-scholen die al zo goed als klaar zijn met de schoolexamens, maar de meeste scholen hebben echt nog wel wat werk te verzetten."

PRIORITEIT Dat is ook de boodschap die Kollmer naar buiten brengt. ,,Er is nog genoeg te doen. We waren voorbereid op dit besluit en hebben afgelopen weken het afnemen van de schoolexamens dan ook hoge prioriteit gegeven. Wij willen onze leerlingen zo goed mogelijk faciliteren en zo goed mogelijk ondersteunen zodat er voor iedere leerling ook ruimte genoeg is om te slagen."

Het voelt niet goed om komende dagen schoolexamens af te nemenToch nemen de scholen die zijn aangesloten bij OVO, gymnasium Camphusianum, Fortes Lyceum en Omnia College, de komende twee weken even rust, vertelt Kollmer. ,,We bevinden ons nu, naar mijn idee, in het toppunt van de crisis. Het voelt niet goed om komende dagen schoolexamens af te nemen. Daarom nemen we even gas terug zodat we over twee weken vol energie aan de nog resterende schoolexamens kunnen beginnen."

VIDEOBELLEN Ook op de scholen van CVO-AV, Lyceum Oude Hoven, Uilenhof, Gilde, Windroos, Calvijn (Hardinxveld-Giessendam) en de Schans (Sleeuwijk) wordt er de komende twee weken zo min mogelijk aan de schoolexamens gewerkt. Toch zijn er wel enkele uitzonderingen, aldus Van Breugel. ,,Er zijn scholen die er voor kiezen om een aantal schoolexamens wel af te nemen, omdat ze echt in de afrondende fase zitten. Dat gebeurt uiteraard onder strenge voorwaarden. Ook zijn er scholen die aan het kijken zijn of ze de mondelinge schoolexamens eventueel op afstand, via videobellen bijvoorbeeld, af kunnen nemen."

DRIE METER Ondertussen wordt er druk nagedacht over de manier waarop straks de eindexamenleerlingen op school aan de slag kunnen met hun schoolexamens. ,,Wij gaan voor een maximaal kleine groep. Zo min mogelijk leerlingen tegelijk in een lokaal." Daarnaast wordt er ook gekeken naar de mogelijkheid om leerlingen zoveel mogelijk te spreiden. ,,Dat betekent bijvoorbeeld meerdere versies van een examen omdat leerlingen op verschillende tijden naar school komen." Verder wordt er nagedacht over allerlei praktische oplossingen zoals voldoende ontsmettingsmiddelen en het inrichten van de lokalen. ,,Wij zetten onze leerlingen liever drie meter uit elkaar dan anderhalve meter," aldus Van Breugel. 

Leerlingen krijgen de kans om herexamen te doen

Al met al wacht er voor de meeste eindexamenkandidaten nog een heel spannende tijd. En niet alleen vanwege de onzekerheid rondom het coronavirus. ,,Leerlingen kunnen over het algemeen aardig inschatten hoe ze ervoor staan, maar dat neemt niet weg dat het nog steeds heel erg spannend blijft," aldus Kollmer. 

HEREXAMEN En voor de leerlingen waarbij de cijfers toch niet goed genoeg blijken om een diploma in ontvangst te kunnen nemen? Ook daar wordt aan gedacht, vertelt Van Breugel. ,,Er wordt momenteel gekeken naar herkansingsmogelijkheden. Leerlingen krijgen uiteindelijk de kans om herexamen te doen. Hoe dat precies vorm gegeven gaat worden is nog niet duidelijk, Daar wordt landelijk naar gekeken." Ook Kollmer steekt die leerlingen een extra hart onder riem: ,,We gaan er alles aan doen om er voor te zorgen dat al onze leerlingen uiteindelijk een diploma ontvangen. Ik sluit niet uit dat we nu misschien zelfs wel beter scoren dan voorgaande jaren. We hebben het nu als scholen zelf in de hand."

door Mirjam de Swart