Vooral de jeugdigen onder ons lijken onbezorgd. Dat is overigens van alle tijden. Voor wie gezondheid nog vanzelf spreekt, is ziekte en gebrek ver van het bed en bezorgdheid gering. De jeugd, in het algemeen, drinkt teveel, rookt bovenmatig meer dan ouderen en neemt op grote schaal geestverruimende en vernauwende middelen tot zich, waarvan ieder weet, dat zij de gezondheid schade doen. Maar ach, je bent maar één keer jong, je leeft maar één keer en dat zien we dan wel weer. En na de pepper neem je gewoon een downer, dus waar lullen we eigenlijk over. En hun ouders zijn druk met thuiswerken en de buurtbarbecue, die op anderhalve meter afstand begint en in nabijheid eindigt.

Op de Wallen - de Gorcumse - waar ik tegenwoordig, vanwege forse knieproblemen, het hondje uitlaat op een elektrisch vouwfietsje, trof ik twee mooie, jonge mensen, een mannetje en een vrouwtje. Zij lieten ook een hondje uit. Bij beiden hing een witte mondlap aan hun linkeroor. Als een soort schalkse nieuwe modetrend. Zij bleken, in zoetgevooisd Vlaams, van Antwerpen, waarop de betreffende dag een soort noodtoestand was afgekondigd. Met een heuse avondklok, ‘voor het eerst sinds 1944’. Wat in het Vlaams helemaal niet zo erg lijkt, maar toch. Daarom waren zij nu in Gorinchem, ‘waar het gewoon gezellig was’. ‘En een hele goede avond nog.’ Peinzend kwam ik uit de berm, waar ik heel verstandig en opzichtig de anderhalve meter in acht had genomen. Was dit nou slim of dom? Nog maar een paar weken geleden waren het de Nederlandse - voornamelijk Gooise - eindexamen-schoolverlaters, die de straten in Antwerpen en Brussel (en Albufeira) onveilig maakten en slaags raakten met politie en andere ordebeschermers. Als je jong bent heb je immers recht op plezier. En als je moet wachten tot die corona over is, dan ben je oud voor je het weet. Waar wat in zit. En zolang je jong bent ‘en niks onderliggends mankeert’, is het risico ook niet zo groot, ‘toch meneer?’ Kan en mag je natuurlijke behoeften dwingen. Kan je de kat leren de muis te sparen?

Natuurlijke behoeften, ontnomen in de jeugd, breken op bij het ouder worden. Kijk maar naar de misbruik-priesters.

Dus: bent u al wat ouder, weet u wat ziekte is en gebrek, wees wijs, houdt enige afstand, mijdt drukte en winkelstraten op zaterdag, doe desgewenst een mondkap voor en erger u niet teveel aan anderen. Ergernis is erg slecht voor de gezondheid. De sterftecijfers dientengevolge schijnen op te lopen!

[Jos Huibers

jos.huib@icloud.com