In elf van de 25 veiligheidsregio's steeg het aantal incidenten. In veertien regio's bleef het aantal incidenten gelijk of nam het af. Voor Zuid-Holland Zuid, waar Gorinchem in ligt, ging het om 174 incidenten. Dat is relatief veel, namelijk 38,1 incident per 100.000 inwoners. Landelijk is dat 25.

Aan de andere kant betekende het ook een daling met negentien incidenten ten opzichte van de vorige jaarwisseling, toen er 193 incidenten werden opgetekend. Dat is een daling met 9,8%.

Dit valt verder op in de landelijke cijfers:

- In de regio Haaglanden registreerde de brandweer de meeste incidenten (942), gevolgd door Rotterdam-Rijmond (709) en Utrecht (313).

- In Limburg-Noord steeg het aantal incidenten ten opzichte van de vorige jaarwisseling explosief. In 2018/2019 hadden de korpsen daar nog te maken met 11 incidenten, deze jaarwisseling waren het er 48.

- Ook in de regio Zaanstreek (toename van 53 procent), Midden- en West-Brabant (+45 procent) en in de Gooi- en Vechtstreek (+36 procent) steeg dit aantal fors.

Grote incidenten
Er hebben deze jaarwisseling meerdere grotere incidenten of (woning)branden plaatsgevonden. In Arnhem kwam een vader en kind om het leven bij een brand in een flat. Als gevolg van de zeer dichte mist is bij een kettingbotsing op de snelweg bij Akkrum één persoon overleden en raakten 19 anderen gewond. Daarnaast ontstond er brand bij twee molens. In Den Bosch is een deel van de Markt afgezet vanwege een gaslek naast het stadhuis. Vermoedelijk is het lek ontstaan nadat vuurwerk in een put is gegooid.

Over de cijfers

In dit onderwerp vind je de volgende cijfers terug: voor de 25 veiligheidsregio's is het absolute aantal meldingen over incidenten dat tijdens de jaarwisseling binnenkwam bij de brandweer op een rij gezet. Dit gaat om het aantal keer dat de brandweer op een melding af is gegaan.