Ondanks alle onzekerheden die de maatregelen met zich meebrengen probeert Esmay er toch het beste van te maken. ,,Terwijl de wereld tot stilstand komt, de straten angstvallig verlaten zijn en de mensen binnen zitten, kan het leven alles relativeren. En ik kan niet anders dan denken dat het coronavirus ons zoveel dingen te leren heeft”, schrijft ze op haar instagramaccount. 

VERTRAGEN Ik probeer het maar positief te bekijken, reageert ze desgevraagd. Ondertussen roept ze voor de zoveelste keer naar haar zoontje dat ‘mama, even aan de telefoon zit’. ,,Sorrie hoor”, verontschuldigt zij zich meerdere malen. Om vervolgens het gesprek weer op te pakken. ,,Er ontstaan hierdoor ook hele mooie initiatieven en het geeft me de tijd om na te denken, te vertragen en te reflecteren. Ik probeer zo aan deze hele onwerkelijke situatie een positieve draai te geven.”

Een van de initiatieven waar ze aan refereert is het project van Spoken Agency, een groep woordkunstenaars waar Esmay ook bij is aangesloten. ,,Mensen kunnen hier terecht voor gedichtjes op maat. Zeker in deze moeilijke tijd kan iedereen wel wat lieve woorden gebruiken.” 

MOOIE LIEDJES Esmay is niet alleen bereikbaar voor mooie woorden op papier. Via haar instagramaccount ze ook benaderd worden voor wie behoefte heeft aan een mooi liedje. ,,Van de week plaatste ik mijn lievelingsliedje van Frans Halsema in mijn feed. En verzoekjes voor andere liedjes zijn meer dan welkom. Nu er 32 voorstellingen zijn afgelast heb ik zeeën van tijd. En dat is raar! Geen enkele deadline!”

Ook denkt Esmay er over om via instagram kleine live concertjes te gaan streamen. ,,Maar ik moet nog even kijken hoe ik dat precies gaat doen”, vertelt ze terwijl op de achtergrond haar zoontje van drie duidelijk aanwezig is. ,,Want dat kan niet altijd zoals je hoort,” lacht ze. ,,Ik denk dat ik dat naar de avonduren moet verschuiven.”

,,Ik doe wat ik kan doen. Ik wil mensen zoveel mogelijk een hart onder riem te steken. samen komen we hier wel uit. Spread the love is mijn motto.”

Wie een gedichtje op maat of een liedje wil aanvragen bij Esmay Usmany kan hiervoor terecht op haar instagramaccount: www.instagram.com/esmayusmany

door Mirjam de Swart