Na twee maanden voorstellingen verzetten, bezoekers bellen, Peeriscoop opruimen en protocollen maken, gaan de deuren van Peeriscoop weer heel voorzichtig open. Voor een zeer select gezelschap, dat wel. ,,We kunnen, rekening houdend met de anderhalve meter afstand,  zo’n 25 gasten kwijt in onze zaal”, legt Blanker uit. Ze vertelt dat het een flinke logistieke uitdaging was om het allemaal voor elkaar te krijgen. 

CREATIVITEIT ,,Je moet met zo ontzettend veel dingen rekening houden. Hoe krijgen we voor elkaar dat onze gasten elkaar niet tegen gaan komen? Deze tijd vraagt ontzettend veel van onze creativiteit en ons aanpassingsvermogen. Maar ik kan je melden: ons aanpassingsvermogen is in een zeer goede conditie”, lacht Blanker die medeverantwoordelijk is voor de programmering in het theater. 

Ons aanpassingsvermogen is in een zeer goede conditie

,,We zijn blij dat we weer open mogen ook al is het voor een select gezelschap. De protocollen voor de anderhalvemetersamenleving zijn uitgewerkt en getest en onze vaste wijnleverancier Egrappé sponsort een glaasje bubbels om de bezoekers op 2 juni feestelijk te verwelkomen. Dit is iets wat men nog lang zal heugen.” aldus theaterdirecteur Fred Delfgaauw.

Het wordt een soort combinatie van spoorzoekertje en een stoelendans, vertelt Blanker. ,,Onze gasten krijgen een plattegrond van de foyer waar precies op staat aangegeven waar ze mogen zitten. Ze krijgen een nummertje zodat ze weten wanneer ze de zaal mogen betreden en ook van de zaal krijgen ze een plattegrond waarop hun zitplaatsen staan.” Volgens Blanker wordt het een unieke ervaring. ,,Dit vergeet je je hele leven niet meer. Wanneer ga je dit nog meemaken? Tenminste, ik ga er vanuit dat we ooit weer ‘normaal’ naar het theater kunnen.”

TWEE KEER Ook de artiesten dragen hun steentje bij. De eerste voorstelling die gepland staat is Dat verwoestbare in mij van Julika Marijn op 2 juni. Om zo min mogelijk bezoekers teleur te stellen speelt Julika deze voorstelling twee keer op één avond. ,,Uiteindelijk hebben we hierdoor voor deze voorstelling uiteindelijk maar 4 gasten hoeven teleurstellen,” aldus Blanker. 

Daarnaast bedacht het theater ook iets anders om een avondje theater voor zoveel mogelijk mensen toch mogelijk te maken. Vanwege het beperkte aantal “live” aanwezige toegestane publiek gaat Theater Peeriscoop in Gorinchem vanaf 4 juni haar voorstellingen live streamen zodat iedereen live thuis kan meekijken.

We kunnen nu eindelijk weer eens wat geld gaan verdienen 

,,We kunnen nu eindelijk weer eens wat geld gaan verdienen”, legt Blanker uit. ,,De kaartjes  van deze livestreams gaan we namelijk verkopen.”  Per online voorstelling ontvangen de eerste 50 kopers van een thuistheaterticket uit de regio een goodie bag. De vrijwilligers van Peeriscoop komen voor aanvang van de voorstellingen deze goodie bag langsbrengen met hierin bonbons voor bij de koffie, een fles rosé van Wijnhandel Egrappé en hartige knabbels. Peeriscoop probeert op deze manier net dat beetje extra te doen om de theaterbeleving zoveel mogelijk te benaderen. ,,En de vrijwilligers vinden het ook hartstikke leuk. Ook zij mogen eindelijk weer wat doen, want zij zitten natuurlijk ook al weken thuis”, aldus Blanker.

Belangstellenden kopen via de website www.peeriscoop.nl een ticket, vervolgens ontvangen zij een mail met een unieke link naar deze voorstelling. En op het moment dat de voorstelling in de zaal begint, start ook de livestream. Iedereen kijkt op hetzelfde moment. Het is mogelijk om, als de voorstelling het toestaat, ook online te reageren.

LIVE CONCERT ,,We zijn dit initiatief gestart om de artiesten een hart onder de riem te steken. Zij staan te springen om aan het werk te gaan en weer wat te verdienen. En natuurlijk is dit ook leuk voor het theater, we weten niet hoe het in de toekomst verder gaat en dan is dit op dit moment de best mogelijke oplossing om toch open te zijn”, vertelt Delfgaauw. Blanker ziet het al helemaal voor zich. ,,Dat moet toch fantastisch zijn?”, reageert ze enthousiast. ,,Genieten in je tuin met de muziek van bijvoorbeeld Jazz D’Lite over de speakers. Zo ervaar je toch een live concert. In je eigen achtertuin!”

Andere artiesten waarvan de optredens gestreamd worden zijn Maartje en Kine, Esmay Usmany, psychiater Bram Bakker, Ray en Eva van den Bosch. Voor meer informatie over deze voorstellingen: www.peeriscoop.nl Daar kunnen ook de kaarten voor de voorstellingen worden aangeschaft. 

,,Deze bizarre tijd vraagt heel veel van ons. En als ik naar de toekomst kijk, word ik best wel een beetje verdrietig. Maar we hebben hier de neuzen allemaal dezelfde kant op staan. We denken in oplossingen en niet in problemen. Het is natuurlijk verre van ideaal, we balen verschrikkelijk, maar we zijn maar wat blij dat we weer open mogen.”

door Mirjam de Swart