De tragedie Hamlet is onder andere bekend vanwege de monoloog ‘To be, or not to be’. De Deense puberprins raakt zijn vader kwijt, zijn vriendinnetje Ophelia begrijpt hem niet meer en zijn vriend Laertus is niet meer te vertrouwen. Klinkt als een zwaar en lang teksttheaterstuk, maar niets is minder waar. Het stuk is bewerkt tot een eigentijds en luchtig verhaal.

THEATERBEHOEFTE Regisseuse Mirjam van den Bogaard kwam zo’n twee maanden geleden met het idee voor deze aangepaste versie van Hamlet. ,,Door de corona-maatregelen werden de repetities van onze oorspronkelijke voorstelling onderbroken. Heel jammer, want we waren al best een eind op weg. Deze voorstelling hebben we nu even in de ijskast gestopt.” Terwijl iedereen thuiszat, kwam Mirjam met een plan. ,,Iedereen wilde heel graag weer toneelspelen, dus hebben we gekeken naar vormen waarin dit wel door kon gaan.”

Een groep van negen spelers verzamelde zich en onder leiding van Mirjam werd er buiten gerepeteerd. Ianus Keller vertolkt de rol van Hamlet. ,,Tijdens de repetities moet je voortdurend alert blijven dat je niet te dicht bij elkaar komt. Ook spullen overpakken gaat allemaal anders.” De groep heeft samen nagedacht over aanpassingen. ,,De zoenscene vindt plaats met plexiglas ertussen, begroetingen zijn contactloos en op het podium lopen we behendig om elkaar heen”, vertelt Ianus. Medespeler Richard Koekkoek vult aan: ,,We zijn een inventieve groep en tijdens repetities kijken we wat wel en niet lukt.”

LUDIEK EN ORIGINEEL De ludieke twist in de voorstelling is op verschillende manieren merkbaar. 5G-gekkies, bleekmiddel inspuiten en complottheorieën: alles komt langs. Richard: ,,Ik speel een vrouw, Ophelia. In de voorstelling worden veel vrouwenrollen door mannen gespeeld en andersom. Ophelia wordt in de voorstelling helemaal gek, een moeilijke rol maar ik probeer het wel serieus te spelen.”

Degengevechten wisselen elkaar af met originele scenes en muziek in de comedy-voorstelling. ,,Tijdens de voorstelling komen liedjes voorbij, geschreven en live gespeeld door Izak Boom. Ook heeft speler Sam van Wijgerden een eigen lied geschreven. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf tien jaar en ouder”, aldus Mirjam.

In korte tijd en met relatief weinig repetities zet Mirjam samen met de groep van negen spelers een complete voorstelling in elkaar. Het publiek zal buiten, met voldoende afstand tussen huishoudens, de één uur durende voorstelling kunnen bekijken. Volgens Ianus missen veel mensen de theaterervaringen: ,,Met Hamlet geven we mensen hun nodige portie cultuur.” Mirjam vult aan: ,, Er kan zoveel niet, maar het is ook fijn om te kijken naar wat wel kan! Zoals dit!”

Kijk voor het boeken van kaartjes op http://www.theaterhuisgorinchem.nl/

door Lucas versteeg

Lucas Versteeg
Foto: Lucas Versteeg