Fort bij Vechten, gelegen bij Bunnik, op een half uurtje rijden van Gorinchem, is het op één na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en werd gebouwd tussen 1867 en 1870. Alleen Fort Rijnauwen is groter. De hele waterlinie was gebouwd om de vijand tegen te houden door grote delen land onder water te zetten. Op dit systeem is Nederland nog altijd trots, terwijl het eigenlijk nooit echt in werking is gezet.

WATERLINIE De Nieuwe Hollandse Waterlinie is wel drie keer in gereedheid gebracht. De eerste keer was tijdens de Frans-Duitse Oorlog in 1870. De tweede keer was tijdens de Eerste Wereldoorlog van 1914 tot 1918. De laatste mobilisatie was in 1939-1940 aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. De uitvinding van het vliegtuig maakte de Waterlinie eigenlijk waardeloos. De Duitsers vlogen er gewoon overheen.

Uiteindelijk werd de Waterlinie zelfs tegen de vrijheid van Nederland gebruikt. De Duitsers zetten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog delen van ons land onder water om de bevrijders tegen te houden.

NATUUR Sindsdien is het fort heel lang niet meer in gebruik geweest, wat de natuur de kans heeft gegeven gebruik te maken van de rust. Het is de combinatie van een markante geschiedenis en unieke natuur die Fort Vechten vandaag de dag zo bijzonder maakt om te beleven. Ook voor kinderen.

De wandeling start met een korte voorbereiding in de bomvrije kazerne

Het Fort is 17 hectare groot en er zijn verschillende routes te bewandelen. Speciaal voor kinderen maakte Staatsbosbeheer de wandeling van 1,2 kilometer over Krachtpatsers van de Natuur, zoals Victor Vleermuis en boom Simon. De wandeling start met een korte voorbereiding in de bomvrije kazerne, wat op zich al een mooie en spannende plek is voor kinderen.

VICTOR VLEERMUIS In drie korte video’s vertellen boswachter Tineke Harlaar, boom Simon en Victor Vleermuis wat er te beleven is op het fort en waar kinderen onderweg op kunnen letten. Boom Simon staat al zeker honderd jaar op het fort en vertelt over wat hij allemaal langs heeft zien komen in al die tijd. Ook vertelt hij over Victor Vleermuis die af en toe bij hem komt jagen naar insecten.

Eenmaal weer buiten zien de kinderen de boom, waar ze even daarvoor straal langsliepen en kijken ze vol bewondering naar boven en zoeken naar Victor. Die is nu uiteraard niet te vinden, maar Tineke Harlaar legt wel uit waarom niet. Zo leren de kinderen door te beleven.

BELEVEN De route voelt voor kinderen niet als een wandeltocht, ze huppelen van het ene naar het andere paaltje en raken onderweg afgeleid door wat ze tegenkomen. Schommels die hoog in de bomen hangen en elkaar in balans houden. Ze klimmen erop en merken wat er gebeurt als de ander gaan wiebelen.

Onderweg leren kinderen hoe sterk en slim de natuur is. Er wordt verteld over krachtpatsers zoals de vos, de ringslang, korstmossen, vlinders en de mier. Een evenwichtsbalk stimuleert de kinderen om samen te werken om toch naar de overkant te komen, net zoals veel dieren dat moeten doen om te overleven.

PICKNICKEN Tussendoor kun je als ouder genieten van de omgeving en even bijkletsen op een boomstam. In het restaurant in de bomvrije kazerne kan de wandeling afgesloten worden met een heerlijke lunch. Maar je eigen boterhammen meenemen en picknicken in de natuur op het fort is ook een hele goede optie.

Natuurlijk is het uitje uit te breiden met een bezoek aan het Waterlinie Museum, dat sinds een aantal jaar op Fort bij Vechten gevestigd zit. Dit is een groot museum, met als hoogtepunt een reis met een virtual reality bril waarbij je over de regio zweeft. Vooraf aanmelden is deze zomer verplicht. Dat geldt overigens niet voor een bezoek aan het fort zelf. Daar is ruimte zat.

door Agnes Corbeij

Agnes Corbeij
Foto: Agnes Corbeij
Onderweg komen de kinderen leuke hindernissen tegen
Agnes Corbeij
Foto: Agnes Corbeij
Het fort is onderdeel geworden van de natuur