Gert-Jan Vroege en zijn Amerikaanse vrouw Stephanie wonen sinds 2012 samen met hun drie kinderen in Jinja, Oeganda. Sinds 2015 werkt het echtpaar samen met een team van Shephards Heart International Ministry (SHIM) op de eilanden van het Victoriameer in Oeganda. Het stel houdt zich bezig met het trainen van voorgangers en oudsten uit de lokale kerken. Het vergroten van de bijbelkennis is het voornaamste doel. Sinds 2018 begeleidt het echtpaar ook bijbelstudiegroepen op het vasteland van Oeganda.

VERLOF ,,Ons leven in Oeganda is intens”, vertelt Gert-Jan Vroege. Er werd dan ook reikhalzend uitgekeken naar het verlof. ,,De afgelopen vijf jaar hebben we geen verlof gehad als gezin samen. Nu hebben we negen maanden lang echt tijd voor elkaar en onze families in Nederland en Amerika.” Het verlof staat dan ook voor een groot deel in het teken van familiebezoek, maar voor de twee oudste kinderen van de familie Vroege, Nathaniah van 11 en Josiah van 10, stond er tijdens het verlof nog een andere belangrijke gebeurtenis op de planning.

Zwemmen is natuurlijk heel erg leuk. En dat kan hier volop in de zwembaden van de hotels

De jongens hebben het afgelopen jaar zwemles gekregen van een Nederlandse zwemjuf, vertelt Gert-Jan Vroege. Wekelijks vertrokken de jongens naar een zwembad in één van de hotels in de stad om onder andere schoolslag, borstcrawl en duiken te leren. ,,Ik had ze zelf al het een en ander geleerd, maar het leek me verstandig om een zwemjuf in te schakelen voor de puntjes op de i”, vertelt Gert-Jan Vroege. Hij vindt het belangrijk dat zijn kinderen kunnen zwemmen. Overigens niet in het Victoriameer of ander zoet water in de buurt, want daar leven zoetwaterslakken en die kunnen bilharzia overdragen. Een ziekte waar je behoorlijk ziek van kan worden. ,,De kinderen worden thuis onderwezen door hun moeder.. Maar we vinden het ook belangrijk dat ze met andere kinderen in contact komen. Zwemmen is dan natuurlijk heel erg leuk. En dat kan hier volop in de zwembaden van de hotels.”

AMSTERDAM ,,Het zijn echte waterratten”, lacht Gert-Jan Vroege. Ondertussen laten de twee jongens vol trots hun diploma’s zien. Allebei haalden ze donderdag 11 juni maar liefst drie zwemdiploma’s: A, B en C. ,,Oorspronkelijk zouden ze afzwemmen in Amsterdam, maar het coronavirus gooide roet in het eten. De zwembaden sloten hun deuren. ,,Uiteindelijk bleek afzwemmen in Amsterdam ook helemaal niet zo praktisch”, vertelt Gert-Jan. ,,De kinderen hadden dan nog acht keer op en neer naar Amsterdam gemoeten voor zwemles. Dat zagen we niet zitten.”

Een oplossing bleek heel dichtbij: Zwembad Bijtelskil in Sleeuwijk. Om de hoek bij de ouders van Gert-Jan waar het gezin verblijft zolang ze in Nederland zijn. ,,De zwemjuf daar zag het wel zitten. Nadat ze zag zwemmen, was haar conclusie dat het wel in een weekje moest lukken.” De jongens kregen nog drie lessen voordat ze daadwerkelijk moesten afzwemmen en afgelopen donderdag namen ze beide hun drie diploma’s in ontvangst. En een vrijkaartje voor zwembad Bijtelskil. ,,Ze gaan maandag nog even lekker zwemmen voordat we dinsdag naar Amerika vertrekken”, vertelt Gert-Jan. Ondertussen is Gert-Jan begonnen de zevenjarige Sarah te leren zwemmen. ,,Ze kan de schoolslag al”, vertelt Gert-Jan vol trots.

Of de geplande terugkeer naar Oeganda op 9 december mogelijk is, moet de komende tijd gaan blijken

VLIEGVELD Naar Amerika vertrekken in tijden van corona? Vertel, hoe krijgen jullie dat voor elkaar? ,,Mijn vrouw is Amerikaanse dus zij is gewoon welkom in de Verenigde Staten. En wij mogen met haar mee, omdat we een gezin zijn. We gaan naar Amerika voor familiebezoek dus corona staat onze reis naar Amerika niet in de weg.” Het gezin zal de komende zes maanden dan ook in Amerika verblijven. ,,En misschien nog wel langer, want Oeganda kunnen we voorlopig nog niet in. Of de nu geplande terugkeer naar Oeganda op 9 december mogelijk is, moet de komende tijd gaan blijken. Voorlopig is het vliegveld in Oeganda nog steeds dicht”, aldus Gert-Jan.

Dat ze voor zo’n lange tijd niet in Oeganda zijn om hun werk te doen, was in het geval van de familie Vroege volledig gepland. ,,Ons werk wordt helemaal overgenomen door onze Oegandese collega’s. Het is een goede les voor ze, want uiteindelijk moeten ze het ook zonder ons kunnen.” Gert-Jan heeft regelmatig contact met de mensen in Oeganda. De nood is erg hoog in Oeganda, vertelt Gert-Jan. Niet omdat het virus zo sterk om zich heen slaat, maar omdat er vanwege de lockdown nauwelijks gewerkt kan worden. Gert-Jan: ,,In Oeganda betekent een dag niet werken, een dag niet eten. Hongersnood is daar nu het grootste probleem.”

Dinsdag 16 juni stapt het gezin Vroege in het vliegtuig op weg naar Cherry Ville in North Carolina. ,,Daar wonen we zes maanden lang in een huis dat ons aangeboden wordt door de kerk. ,,Dat huis staat vlakbij het huis van de moeder van mijn echtgenote. Die wordt in die periode dat wij in Amerika zijn aan haar knie geopereerd dus het is fijn dat we in de buurt zijn om voor haar te zorgen.”

HOMESCHOOLING Ondertussen gaan de lessen voor de drie kinderen gewoon door. Zij worden door moeder Stephanie onderwezen. ,,In Jinja zijn veel zendelingenkinderen, waardoor onze kinderen elke vrijdag extra school krijgen, samen met ruim 37 andere kinderen. We vinden het belangrijk dat ze ook met andere kinderen op kunnen trekken. Het schoolsysteem is echter zo totaal anders dan dat wij gewend zijn dat we er voor hebben gekozen om onze kinderen thuis les te geven”, legt Gert-Jan uit. Ook nu in Nederland en straks in Amerika gaan de lessen gewoon door. Geen zomervakantie dus voor de Nathaniah, Josiah en Sarah. ,,We nemen gewoon vakantie als het ons uitkomt”, lacht Gert-Jan.

God voorzag in de juiste vertrektijd voor ons verlof uit Oeganda

Gert-Jan en zijn gezin zijn erg dankbaar voor hun leven in Oeganda. ,,Er zijn hier volop ontwikkelingsmogelijkheden voor de kinderen. Ze gaan op zaterdag naar voetbal, op donderdag spelen ze slagbal en op maandag is er muziekles en dansles. En ze krijgen natuurlijk zwemles. Daar zijn we enorm dankbaar voor. Veel zendelingen die in afgelegen gebieden werken, hebben deze luxe niet.”

,,Het is mooi dat God ons deze tijd heeft gegeven. God voorzag in de juiste vertrektijd voor ons verlof uit Oeganda. Voor gezondheid. Voor de familie en vrienden die we mochten ontmoeten”, aldus Gert-Jan.

Wie de mensen in Oeganda wil helpen in deze moeilijke tijd kan een gift van minimaal 15 euro overmaken aan stichting Servants voor biblical mission, NL87RABO0322293502 onder vermelding van Voedselhulp Oegandese werkers. Gert-Jan: ,,In Oeganda zijn nog steeds strenge regels vanwege COVID-19. En vele oogsten op het land zijn nog niet rijp voor consumptie. Met een gift van minimaal 15 euro kan een Oegandees enkele weken vooruit.”

door Mirjam de Swart

Prive
Foto: Prive
Prive
Foto: Prive
Prive
Foto: Prive