Pas sinds zijn pensioen schildert Sjaak, vertelt hij in zijn woonkamer, met achter hem een schildersezel en allerlei materialen voor zijn hobby. ,,Ik heb altijd al willen schilderen, maar ik werkte in het onderwijs en had niet de tijd om me erin te verdiepen. Toen ik er eenmaal mee aan de slag ging, ben ik eerst gaan kijken wat me goed lag. Van potlood, aquarel, pastel en acryl tot en met olieverf – ik heb het allemaal uitgeprobeerd. Uiteindelijk schilder ik hoofdzakelijk met olieverf. Daar kun je qua mogelijkheden meer mee doen."

Sjaak, die al 51 jaar getrouwd is met zijn vrouw, maakt graag portretten. Dan komt het goed uit dat hij drie kinderen en maar liefst negen kleinkinderen heeft. De kleinkinderen vormden al een dankbaar onderwerp voor zijn portretten. Hij laat een papier zien met daarop allerlei portretten die hij maakte van zijn kleinkinderen. De stijlen verschillen: het ene portret is heel lichtjes getekend, met weinig kleur, het ander voller en met meer kleur. ,,Portretten en landschappen vind ik het mooist om te schilderen. Maar het kan van alles zijn. Zo vroeg een orgelbouwer me eens om een orgel te schilderen. Zat ik te priegelen met allemaal pijpen en ornamenten. Dat was veel werk. Maar ik probeer alles uit en dan zie ik wel of het lukt of niet."

De Hardinxvelder houdt zijn werk niet alleen voor zichzelf. Af en toe exposeert hij, zoals onlangs in het Hof van Sliedrecht. ,,Ik heb mijn werk nooit echt eerder laten zien, maar op een gegeven moment krijg je een hele doos vol schilderijen en is het fijn om wat te delen met het publiek. Ook om de reacties te horen van mensen. Dan krijg je toch een klein beetje eer van je werk."

Inspiratie haalt Sjaak geregeld bij andere kunstenaars. ,,Soms kom je ergens en hangt er een mooi schilderij. Dan schrijf ik altijd de naam op van de maker en dan ga ik thuis op internet kijken wat voor werken hij of zij gemaakt heeft. Ik kopieer niet, maar doe inspiratie op bij andere kunstenaars. Het is een uitdaging om er dan zelf iets van te maken. Vandaar dat ik veelzijdig schilder. Als ik alleen maar portretten zou maken of alleen maar landschappen, dan zou deze hobby me denk ik snel vervelen. Zo maak ik ook stadsgezichten. Momenteel ben ik bezig met het schilderen van een kerk in Hardinxveld-Giessendam. Het kan ook voorkomen dat ik naar aanleiding van een foto werk. In de natuur gaan zitten schilderen is niets voor mij; ik werk liever met een foto als voorbeeld."

Sjaak vindt schilderen een mooie invulling van zijn vrije tijd. ,,Deze hobby ontspant me. Ik heb niet meer zoveel ontspanning nodig sinds ik met pensioen ben, al ben ik wel weer terug voor de klas omdat ze me nodig hadden. Dus nu sta ik na tien jaar weer voor de klas. Daarvoor heb ik van mijn 27e tot aan mijn pensioen in het onderwijs gewerkt. Het is nu een prima combinatie met het schilderen."

Die combinatie is niet zo verwonderlijk, volgens de 74-jarige. ,,Ik werkte vroeger bij een vliegtuigfabriek. Daar heb ik aan technisch tekenen gedaan. Daardoor schilder ik vaak heel fijn, want voor dat tekenen moest ik heel precies en gedetailleerd bezig zijn. Ik moet van mezelf wat losser gaan schilderen. Mijn stijl zou ik omschrijven als realistisch. Picasso en moderne werken spreken me niet aan – ik moet duidelijk kunnen zien wat ik schilder."

Sinds 2011 woont Sjaak in Hardinxveld-Giessendam. Daarvoor woonde hij in Sliedrecht en oorspronkelijk komt hij uit Tholen. ,,Ik ben een echte Zeeuw. Naast schilderen vind ik het heerlijk om met de racefiets eropuit te gaan. Dat doe ik twee, drie keer per week. Ik probeer zo lang mogelijk in beweging te blijven, om mezelf gezond te houden. Onze zoon woont in Frankrijk; soms neem ik de racefiets mee daar naartoe en kan ik lekker klimmen op de fiets daar. Ook uit deze hobby haal ik veel voldoening. Ik ben altijd wel bezig."

door Eline Lohman

Eline Lohman
Foto: Eline Lohman
Sjaak bij een van zijn werken.