Calcasa, een organisatie gespecialiseerd in data-analyse op het gebied van vastgoed, bekeek voor elke gemeente welk deel van de koopwoningen betaalbaar is voor mensen met een bruto jaarinkomen van 25 duizend, 36 duizend of 47 duizend euro. Deze bedragen zijn uitgekozen omdat ze overeenkomstig zijn met het bruto jaarinkomen van startende beroepen met een maatschappelijke functie, waarbij het handig is als je in de buurt van je werk woont.

Zo is 25 duizend euro volgens Calcasa het gemiddelde jaarinkomen van een startende brandweerman of verpleegkundige. Voor de startende politieagent of leraar is dat 36 duizend en 47 duizend is wat de gemiddelde brandweerman of verpleegkundige met tien jaar ervaring op zak verdient.

Een eenverdiener met een bruto jaarinkomen van 25 duizend euro kan slechts 1,9 procent van de Nederlandse koophuizen betalen. Met 36 duizend euro valt 8,5 procent van de koophuizen te betalen. Met 47 duizend euro gaat het om 22,1 procent van de woningen. Het exacte percentage verschilt sterk per regio.

Voor iemand die bruto 25 duizend verdient, is slechts 1,1% van de koopwoningen in Gorinchem beschikbaar.

In Gorinchem is het voor personen met genoemde inkomens zelfs nog een stuk lastiger om een huis te koper. Voor iemand die bruto 25 duizend verdient, is slechts 1,1% van de koopwoningen in deze gemeente beschikbaar. Bij 36 duizend ligt dat percentage op 3,9%, terwijl ook voor iemand met een bruto-inkomen van 47 duizend euro de woningen bepaald nog niet voor het oprapen liggen (13,8%).

Dit viel verder op in de landelijke cijfers: Startende eenverdieners hebben de meeste kans van slagen in gemeenten in het noorden van het land, zoals Dongeradeel, Delfzijl en Pekela en in Zuid-Limburgse gemeenten als Heerlen en Vaals. Ook in de studentensteden Wageningen en Delft zijn relatief veel huizen betaalbaar met een bruto jaarinkomen van 25 duizend euro. Volgens de berekeningen van Calcasa kan je met bruto jaarinkomen van 25 duizend in 33 gemeenten helemaal niet voor een koophuis terecht: onder meer in Laren, Oegstgeest en Duiven is dat het geval. Met een bruto jaarinkomen van 47 duizend euro is het aanbod breder, maar ook dat verschilt sterk per gemeente. Van de grote gemeenten is in Enschede 49 procent van de huizen met zo'n inkomen beschikbaar, in Haarlem slechts 8 procent.

In de berekeningen is Calcasa ervan uitgegaan dat woningkopers een hypotheek kunnen krijgen van ongeveer 4,5 keer hun inkomen en dat de aankoop van de woning volledig gefinancierd wordt door de hypotheek.