Hoewel dat voor starters al bijna onbetaalbaar is, valt het landelijk gezien nog mee. De verkoopprijs van een gemiddelde koopwoning in Nederland is vorig jaar namelijk gestegen tot 308 duizend euro. Daarmee is voor het eerst de grens van drie ton overschreden. In bijna alle gemeenten werden koopwoningen tussen 2018 en 2019 duurder. Dat blijkt uit woensdag (12/02) gepubliceerde cijfers van het CBS en Kadaster.

'GOEDKOOP' Vooral in de Randstad en delen van Noord-Brabant gaan huizen voor een hogere prijs van de hand dan gemiddeld. Wie nog een 'goedkoop' huis zoekt, zal naar het noorden moeten. In Groningen staan zes van de tien gemeenten met de laagste verkoopprijzen.

Dit valt verder op in de cijfers:

Huizenkopers in Bloemendaal, Blaricum, en Laren hebben in 2019 het diepst in de buidel getast. Zij legden gemiddeld 750 tot 800 duizend euro voor een woning neer. Veel Groningse gemeenten staan onderaan de lijst. Hier kun je nog een huis kopen voor minder dan 2 ton.In Wassenaar, Rozendaal en Heemstede worden woningen voor gemiddeld meer dan 6 ton verkocht. Veel Groningse gemeenten staan onderaan de lijst. Hier kun je nog een huis kopen voor minder dan 2 ton. Delfzijl is landelijk de goedkoopste gemeente met een gemiddelde verkoopprijs van 155 duizend euro.In de vier grootste steden is de gemiddelde verkoopprijs tussen 2018 en 2019 het meest toegenomen in Utrecht (10,4 procent) en Rotterdam (10,2 procent). In Den Haag (6,6 procent) en Amsterdam (5,3) is het verschil minder groot.

REGIOGEMEENTEN DUURDER In Gorinchem kostte zoals gezegd in 2019 een gemiddelde woning 266 duizend euro. In 2018 was dit nog 256,5 duizend euro, een stijging met 3,7 procent. In de omliggende gemeenten zijn de woningen overigens (aanzienlijk) duurder. Is Hardinxveld-Giessendam met 267,4 duizend euro nog vergelijkbaar met Gorinchem, Altena gaat daar met 291,4 duizend al stevig overheen. In de gemeente Molenlanden wordt de grens van 3 ton doorbroken en komt men met 302 duizend in de buurt van het landelijk gemiddelde.

De gemiddelde huizenprijs voor een gemeente in de regio is pas echt hoog te noemen voor West-Betuwe. In het eerste jaar dat deze fusiegemeente bestaat, bedroeg hier de gemiddelde prijs voor een koopwoning liefst 341,3 duizend euro.

WOZ-WAARDE De gemiddelde WOZ-waarde voor woningen in Gorinchem bedroeg in 2019 overigens 212.000 euro. Dat was een stijging met 6 procent ten opzichte van 2018, zoals te lezen van in een artikel van Stad Gorinchem uit september. De gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen is iets anders dan de gemiddelde huizenprijs.  Deze cijfers zijn niet geschikt om de ontwikkeling van huizenprijzen in kaart te brengen. De huizenprijs wordt namelijk bepaald voor alle bestaande woningen, terwijl de verkoopprijs alleen gaat over de in een bepaalde periode verkochte woningen. Bovendien wordt de gemiddelde verkoopprijs sterk beïnvloed door wat voor huizen er verkocht worden: in gemeenten met relatief veel villa's zal de gemiddelde verkoopprijs doorgaans hoger liggen dan in gemeenten met veel appartementen. Daar worden de cijfers niet voor gecorrigeerd. In dit artikel lees je hier meer over.

Over de cijfers

Op de kaart zie je de gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen voor 2019, afgerond op honderdtallen. Als je op de kaart klikt, vind je ook de gemiddelde verkoopprijs voor 2018 en de procentuele verandering tussen deze jaren.

De cijfers zijn geclusterd naar de gemeente-indeling van 2019.

Louis van Oort