De ogen van kraamverzorgster Irma Boele en die van regieverpleegkundige Judith van der Linden stralen tijdens de rondleiding over de vijfde verdieping van het ziekenhuis daags voordat de afdeling officieel in gebruik wordt genomen. Er wordt nog keihard gewerkt aan de laatste puntjes op de i. Het is bijna niet voor te stellen dat hier over een paar dagen kinderen geboren worden en patiënten worden verpleegd. Het grootste voordeel van het Beatrix geboorte- en kindcentrum? ,,Moeder en kind blijven altijd bij elkaar”, vertelt Van der Linden. ,,En de partner kan altijd blijven slapen”,vult Boele aan. 

Tot afgelopen maandag zaten de afdeling verloskunde en de kinderafdeling op respectievelijk de tweede en derde etage van het ziekenhuis. ,,En zo kon het gebeuren dat wanneer moeder en kind na een bevalling allebei opgenomen werden, ze op verschillende verdiepingen terecht kwamen”, vertelt Boele. ,,Door het samenvoegen van deze twee teams kunnen samen de juiste zorg aan moeder én kind bieden, op één plek’’, aldus Van der Linden. 

ONTSPANDBADEN In het centrum werken de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde nog intensiever samen om (aanstaande) ouders en (ongeboren) kinderen de beste zorg te leveren. De bevalkamers bieden zwangeren veel meer privacy dan op de oude afdeling het geval was. Elke verloskamer heeft een eigen toilet en douche. ,,Moeders kunnen straks gebruik maken van ontspanbaden of kiezen voor een bevalling in het bevalbad. Dat moet toch heerlijk zijn?”, lacht Boele. 

We hoeven nu niet meer met bedden te slepen, bijna elke kamer heeft zijn eigen luxe bedbank

De kamers op de kinderafdeling zijn ruim en eigentijds ingericht en hebben grotendeels ook een eigen toilet en douche. Eén van de ouders kan gemakkelijk overnachten bij hun kind; de kamers zijn ruim genoeg. Van der Linden: ,,Op de oude afdeling kon een ouder ook al bij zijn of haar kind blijven slapen, maar het was niet altijd even praktisch en comfortabel. Dat is in dit centrum wel anders. We hoeven nu niet meer met bedden te slepen, bijna elke kamer heeft zijn eigen luxe bedbank.”

IPAD De vrolijk ingerichte kamers op de kinderafdeling hebben grote foto’s op de wanden van dieren uit de Alblasserwaard. ,,We hebben nu ook meer eenpersoonskamers op de kinderafdeling en is er zelfs een speciale tienerkamer:, vertelt Van der Linden. De kinderen die in het ziekenhuis liggen krijgen een iPad waarmee ze televisie kunnen kijken of spelletjes kunnen doen. En de speelkamer op de afdeling is een stuk groter en mooier geworden. 

,,Wat ook een mooie aanvulling is, is het restaurant dat in de kern van het centrum is gevestigd”, vertelt Van der Linden. In dit restaurant kan familie wat eten, maar ook patiënt zijn er welkom. Mits hun gezondheid dat toelaat. Dus geen bruine boterham met kaas meer voor de partner die aanwezig is bij de bevalling. ,,Er kan uit diverse maaltijden gekozen worden op elk moment van de dag.”

MEEDENKEN Het complete team, zo’n 100 medewerkers in totaal, dat werkzaam is in het Beatrix geboorte- en kindcentrum is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het centrum. ,,We hebben het echt met elkaar gedaan”, vertelt Van der Linden vol trots. Iedereen kon meedenken en ideeën aandragen. En niet alleen de medewerkers werden betrokken bij het proces ook aan patiënten werd gevraagd wat zij graag zouden zien op de nieuwe afdeling. 

,,Qua luxe en privacy zijn we er inderdaad enorm op vooruit gegaan”, vertelt Boele. ,,Mensen waren altijd al heel tevreden over hun verblijf hier. Ook toen we nog op de tweede en derde verdieping zaten, hoorden we vaak dat patiënten of familie zoveel warmte en genegenheid ervoeren. De basis van personeel was dus al goed en daar komt nu deze prachtige afdeling nog eens bij. dat is een enorme vooruitgang.”

door Mirjam de Swart