Met de komst van het bikepark aan de Mollenburgseweg (ter hoogte van het viaduct tegenover het Da Vinci College) geeft de gemeente gehoor aan de wens van veel jongeren in Gorinchem. Al jaren staat een plek om te crossen hoog op het lijstje van de Gorcumse jeugd. Sinds het illegale parcours op de stadswallen bij de Vijfde uitgang in 2014 werd verboden, omdat de gemeente liever geen mountainbikers over het werelderfgoed ziet rijden, wordt er al gesproken over de aanleg van een parcours.

PARELTJE De bekende parcoursbouwer Patrick Jansen is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van het Bikepark in Gorinchem. Volgens hem is de Gorcumse baan een pareltje onder de bikeparken. ,,De baan is esthetisch heel mooi geworden. Er zijn bruggetjes, waterpartijen en veel hoogteverschillen. En om te fietsen is het ook echt een leuke baan. Er is geen recht stuk te bekennen. Ervaren, maar ook minder ervaren mountainbikers, kunnen hier echt hun hart ophalen.”

Ervaren, maar ook minder ervaren mountainbikers, kunnen hier echt hun hart ophalen.Het is woensdagochtend als Patrick Jansen de laatste hand legt aan het parcours aan de Mollenburgseweg. Zijn werk zit er op. En dat werk ging niet altijd even gemakkelijk. ,,We moesten bouwen in een ontzettend natte periode. Soms moesten we elkaar letterlijk uit de klei trekken.” Al die nattigheid had volgens de parcoursbouwer wel een groot voordeel: ,,We zagen al vrij vroeg hoe nat het op sommige plekken kon worden en konden nu direct de juiste maatregelen nemen zodat de fietsers straks geen natte voeten krijgen.”

NAT PAK Hoewel, dat laatste is niet helemaal waar, vertelt Jansen. ,,De kans op een nat pak is nog steeds aanwezig. Er zit op de baan een uitdagend element vlakbij een vijver. Ik vermoedde bij de aanleg van het park al dat mountainbikers hier wel eens een nat pak zouden kunnen halen”, lacht Patrick. En jawel hoor, tijdens een van de eerste testritjes over de net opgeleverde baan belandde een van de fietsers in het water, vertelt de bouwer lachend. 

De gemeente stelt 60.000 euro beschikbaar voor het realiseren van de baan. De helft van het geld komt uit het gemeentelijk rioleringsplan, omdat een flinke hoeveelheid grond (zo'n 8000m3) voor realisatie van de baan gratis op de locatie langs de Mollenburgseweg gestort kan worden. Normaal betaalt de gemeente 6 euro per kuub aan stortingskosten. De andere helft van het totale bedrag komt van Bliek in Actie. 

JAN VAN ARKEL Voor de aanleg van dit park zijn diverse partijen benaderd voor een bijdrage. Zo heeft aannemer Wallaard voor het grondverzet gezorgd. En wielervereniging Jan van Arkel is gevraagd mee te denken over het plan. ,,Samen met Gorkum Beweegt gaan we voor een multifunctioneel gebruik van dit complex”, vertelt John van Middendorp die verantwoordelijk is voor de mountainbike-afdeling van de wielerclub.

Wat je in veel bikeparken ziet, is dat reptielen zich er prima thuis voelen. Die laten zich niet wegjagen door at fietsersVoor Patrick Jansen, die van huis uit bosecoloog is, is het een uitdaging om de bikeparken zo duurzaam mogelijk te realiseren. En dat is niet alleen terug te zien in de natuurlijke materialen die worden gebruikt. ,,Ik vind het belangrijk dat de natuur in een bikepark ook zijn gang kan gaan. Wat je in veel bikeparken ziet is dat reptielen zich er prima thuis voelen. Die laten zich niet wegjagen door at fietsers. Zo wordt een bikepark vaak ook een bijzonder natuurgebied.”

TOP 10 ,,Het is fantastisch dat wij straks ook naar dit park kunnen uitwijken met onze leden om aan onze techniek te werken”, vertelt Van Middendorp. ,,Het is nog even afwachten in welke vorm we dat gaan gieten, maar dat we gebruik mogen maken van de baan is toegezegd.” In ruil daarvoor hebben vrijwilligers van de vereniging regelmatig hun handen uit de mouwen gestoken om de parcoursbouwer te ondersteunen bij zijn werkzaamheden. Persoonlijk gaat hij ervan uit dat het Gorcumse bikepark een succes wordt. ,,Als het straks geopend is, komt het vast in de top10 van van de landelijke MTBroutes.nl te staan.”

ONDERHOUD Uiteindelijk is het de bedoeling dat het onderhoud van de baan door vrijwilligers wordt bijgehouden. Zij worden daarbij ondersteund door de gemeente en de leerlingen van het Da Vinci College. Volgens Patrick Jansen moet dat goed gaan. ,,Er zijn inmiddels heel wat bikeparken in het land en het gaat eigenlijk altijd heel goed. Nu zijn de meeste parken ook relatief onderhoudsarm. Het is mooi dat een vereniging als jan van Arkel zich verbonden voelt met het bikepark en het is ook goed om te zien dat het Da Vinci College een steentje bij wil dragen aan onderhoud van het park.”

TROUWLOCATIE Wanneer het park precies opengaat is vanwege de uitbraak van het coronavirus nog niet precies te vertellen. Dat er reikhalzend naar uit wordt gekeken door veel fietsliefhebbers is een feit. Overigens zijn ook andere Gorcumers nieuwsgierig naar die activiteiten daar onderaan het viaduct van de Mollenburgseweg. ,,Laatste kwam er een stel naar me toe, toen ik bezig was met werkzaamheden. Ze wilden graag een aantal foto’s nemen op het bikepark. Ik vind dat geen probleem, ze lopen mij niet in de weg.” Om vervolgens lachend te vervolgen: ,,Wie weet wordt het straks ook nog een hele populaire trouwlocatie of iets dergelijks.”

Namens de gemeente Gorinchem is Ferry van der Koelen projectleider van het bikepark in Gorinchem. Hoewel het werk van Patrick Jansen er op zit, ligt er voor de gemeente nog wel een aantal klusjes te wachten. Er moet nog ingezaaid worden, de poort moet nog worden aangepast en er moet nog bebording worden geplaatst. Naar verwachting zijn deze werkzaamheden over twee weken afgerond. De gemeente hoopt dat de officiële opening van het park in juni plaats kan vinden. 

door Mirjam de Swart

JvA
Foto: JvA
JvA
Foto: JvA
JvA
Foto: JvA
JvA
Foto: JvA