Windpark de Groote Haar bestaat uit twee windmolens
Windpark de Groote Haar bestaat uit twee windmolens De Knotwilg

Energie coöperatie de Knotwilg wil door met windpark Groote Haar

4 augustus 2021 om 15:05 Overig Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM Energiecoöperatie de Knotwilg heeft nog steeds vertrouwen in de aanleg van windpark Groote Haar. Recent maakte Eneco bekend dat ze zich terugtrekt als financier van de tweede windturbine. Toch verwacht Matteo de Visser dat medio 2022 kan worden gestart met de aanleg van het windpark.

Windprojecten zijn ingewikkeld, zo vertelt Matteo de Visser. ,,Het gaat om grote investeringen en de prijzen vallen hoger uit dan voorzien. Het windpark had al een kritische businesscase en Eneco stelt behoorlijk eisen aan het rendement. Daarop liet Eneco weten dat ze zich terugtrekt, maar we zijn nog wel volop in overleg. Ze blijven het project steunen in de uitvoering. We staan nu voor de keuze of we als coöperatie alleen verder gaan met het windpark of dat we een andere partner zoeken. We hebben dat aan onze leden voorgelegd”. Het windpark bestaat uit twee windturbines, waar de ene gefinancierd zou worden door Eneco en de andere door de coöperatie. De Visser is ook in gesprek met de gemeente over de wegenaanleg bij het weiland op Groote Haar waar de turbines straks worden gebouwd.

We hebben anderhalf miljoen euro nodig, voor die ene windmolenkwamen de toezeggingen vrij vloeiend binnen

DUURZAME ENERGIE De Knotwilg heeft 250 leden die inmiddels allemaal zijn bijgepraat. Veertig van hen bezochten de ledenvergadering, de overigen zijn schriftelijk geïnformeerd. ,,We willen zo mogelijk alleen verder, dat wordt een pittig traject. Naast financiële risico’s gaat het ook om technische expertise. We hebben anderhalf miljoen euro nodig, voor die ene windmolen kwamen de toezeggingen vrij vloeiend binnen. Er zijn best veel mensen die duurzame energie een warm hart toedragen en de rente is zo laag. Ik heb vertrouwen dat het lukt”. Voor de coöperatie is het zoeken van een nieuwe partner een tweede terugvaloptie mocht het alleen toch niet lukken. De Knotwilg heeft al een basisbouwvergunning voor de aanleg van het windpark op Groote Haar. Een aanvullende vergunning is nog niet onherroepelijk omdat er nog een bezwaarprocedure loopt. Deze wordt in september of oktober behandeld.

RENDEMENT Investeren in Windpark Groote Haar kan via de website www.windparkgrootehaar.nl Daar staat ook meer informatie over het project en antwoorden op veel gestelde vragen. Energiecoöperatie de Knotwilg ontwikkelt Windpark Groote Haar in Gorinchem. Het windpark, bestaande uit twee windmolens, wordt gebouwd bij het gelijknamige, toekomstige bedrijventerrein. Inwoners en ondernemers kunnen investeren in het windpark tegen een aantrekkelijk rendement.

advertentie
advertentie