Generaal Kraijenhof assisteert de kinderen bij het kraken van de code voor de UNESCO schatkist
Generaal Kraijenhof assisteert de kinderen bij het kraken van de code voor de UNESCO schatkist Hannie Visser-Kieboom

Jonge Minecrafters kraken op Geofort de code van UNESCO schatkist

5 augustus 2021 om 17:06 Activiteiten

HERWIJNEN In een mum van tijd wisten de jeugdige deelnemers aan de Minecraft workshop over het Waterlinie Werelderfgoed de code van de UNESCO schatkist te kraken. Als beloning ontvingen ze allemaal een virtueel diamanten en gouden zwaard. Met de speciale Minecraft workshop op het Geofort werd de toekenning van de Werelderfgoedstatus aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie feestelijk gevierd.

Rond de klok van elf uur vormt zich langzaam een rij kinderen voor het loket bij het Geofort. Al snel worden ze door het Minecraft Team uit de rij geplukt om even verderop in het auditorium aan de feestelijke minecraft workshop ter ere van de UNESCO Werelderfgoedstatus deel te nemen. De kleurrijke ballonnen bij de ingang wijzen de gamers als vanzelf de weg. De Minecraft community werd door het Geofort gevraagd om zowel de forten van de Stelling van Amsterdam als de forten van de Nieuwe Hollandse waterlinie in 3D na te bouwen. Fortvrouw Willemijn Simon van Leeuwen kondigt met een aanstekelijk enthousiasme de ‘wederopstanding’ van generaal Kraijenhoff aan, hij was begin negentiende eeuw de grondlegger van het huidige Werelderfgoed. Hij toonde zich ‘flabbergasted’ dat zijn plan nu werelderfgoed is en werd vervolgens ingezet om de kinderen te helpen bij het kraken van de code voor de UNESCO schatkist. 

MOOISTE FORT Een van de fanatiekste ‘codekrakers’ is zes-jarige Daan uit Wageningen. ,,Hij heeft het afgekeken van zijn oudere broer, zelf weet ik niet zoveel van het spel”, zo vertelt zin moeder. Het is hun eerste bezoek aan het Geofort. ,,Ik heb al van alles gebouwd, zo kun je zelfs zombies in je eigen huis maken”. Daan weet als één van de eerste een code te kraken en mag later ook helpen om het slot op de schatkist te ontgrendelen. Voor wie minder thuis is in de wereld van de Minecrafters biedt fortvrouw Willemijn Simon van Leeuwen het boek over het ontstaan van de Minecraft community GeoCraftNL van ‘digitale legobouwers’ ,,Het is zo fijn dat de Minecraft community elkaar na corona eindelijk weer live kan ontmoeten. Je voelt de nieuwe energie nu ze weer bij elkaar zijn. De kinderen mogen de hele maand augustus het mooiste fort bouwen. Dat mag op het Geofort, maar ze kunnen ook lekker thuisbouwen. Je merkt dat als kinderen zo enthousiast zijn, ouders soms spontaan mee gaan bouwen”. 


NICKNAME  De speciale waterlinie workshop wordt de komende tijd herhaald. Daarnaast wordt drie maal daags een Minecraft workshop gehouden op het Geofort. Deze middag krijgen de deelnemers allemaal persoonlijke assistentie van het Minecraft team, bestaande uit burgemeesters, commissarissen van de Koning, ministers en van Koning Koen. Een van hem is Sjoerd Visser – beter bekend onder zijn nickname Ansjovis – uit Barendrecht. ,,Ik doe dit nu zo’n anderhalf jaar en het is zo leuk om Nederland op schaal na te bouwen. Soms doe ik hele dagen lang, maar meestal toch niet meer dan drie uur per dag. Ik bouw nu samen met anderen aan het centrum van Barendrecht. Grote gebouwen heb je meestal snel af, de kleinere gebouwen met veel details zijn meer werk”. Hij is voor het eerst op het Geofort, dat in 2016 werd gekozen tot het beste kindermuseum ter wereld.

KONING KOEN Het bijzondere is dat de hele community door jongeren zelf wordt beheerd. Koning Koen heeft als 15-jarige destijds deze GeoCraftNL community opgezet. Inmiddels is hij 24 jaar, studeert big data en beheert de GeoCraftNL server in de avonduren. Deze community lijkt op de echte wereld, want er is een gevangenis, er zijn wetboeken en zonder vergunning mag je niet bouwen. Er is ongelofelijk veel nagebouwd, waaronder de binnenstad van Amsterdam, de haven van Rotterdam, Schiphol en nu dus ook de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De gouden en diamanten zwaarden van Minecraft
Generaal Kraijenhof kraakt de UNESCO schatkist, rechts op de foto Daan uit Wageningen
Het echte Geofort en de versie in Minecraft
advertentie
advertentie