Fay van Houwelingen (links) en Mae van Noordennen leren kinderen over plastics in Hongkong.
Fay van Houwelingen (links) en Mae van Noordennen leren kinderen over plastics in Hongkong. Eigen foto

Meiden in actie tegen plastics

27 februari 2018 om 08:54

Tim Hartman
t@TimHartman09

ARKEL De Volvo Ocean Race is het allergrootste zeilevenement ter wereld. Fay van Houwelingen uit Arkel en Mae van Noordennen uit Hardinxveld-Giessendam waren er twee weken geleden gewoon bij. In Hongkong nog wel. ,,Het was echt zo'n toffe reis!"

Het is niet de eerste keer dat de dames door het zeilen een mooie reis maakten. In juni vorig jaar mochten de meiden uit 3 vwo van het Fortes Lyceum naar Bermuda om mee te doen aan een jeugdzeilwedstrijd van de America's Cup, een van de belangrijkste wedstrijden in de zeilwereld. Vlak voor die trip, kregen ze de vraag of ze 'Dutch Wavemaker' wilden worden. Dat betekent dat ze zich naast het zeilen ook inzetten voor schone oceanen en mensen waterbewust maken.

En dus reisden ze drie weken terug af naar Hongkong. Daar verzorgden ze tijdens het grootste zeilevenement ter wereld samen met twee andere 'Wavemakers' presentaties aan kinderen over 'clean oceans' en 'plastic soup'. Maar ook zelf leerden ze heel veel. ,,Zo vertelden Carlo Huisman en Peter Burling van Team Brunel (een Nederlandse boot bij de Volvo Ocean Race, red) wat zij zoal tegenkomen op hun reizen. Dat was heel leerzaam." Fay: ,,Carlo vertelde zelfs dat hij een magnetron was tegengekomen. Ze merken echt dat het erger wordt met de plastics in de oceanen."

De kinderen aan wie ze les geven, keken hun ogen uit bij de proefjes die de meiden met hun deden. ,,Ze hadden er wel wat van gehoord, maar het wordt voor de kinderen wel wat duidelijker als je voorbeelden laat zien. We verwonderden de kinderen echt met sommige proefjes. En er liep bijvoorbeeld ook een mascotte rond. Dat was een vogel met allerlei plastics in zijn maag."

Afval scheiden kennen ze niet in Hongkong en de meiden schrokken dan ook enorm van de plastics daar. ,,Hier ligt wel eens een strandbal of een plastic zak, maar daar ligt het water helemaal vol. Carlo zei zelfs dat het de meest vieze stad was die hij ooit had gezien. En die komt over de hele wereld."

De meiden hebben bovendien de nodige feitjes geleerd over de situatie van plastics in de wereld. Mae: ,,Wist je dat je 2,5 keer de wereld rondkan als je alle rietjes die dagelijks in de Verenigde Staten gebruikt worden achter elkaar legt? Fay: ,,Zelfs op de Noordpool is plastic gevonden. Terwijl daar niemand woont."

Toch hoefden de meiden niet alleen maar vanaf de kant toe te kijken hoe er door anderen gezeild werd. ,,We mochten zelf op de laatste dag op de boot van Team Brunel varen. Echt een droom die uitkwam!", vertelt Fay enthousiast. Mae: ,,We waren er als Dutch Wavemaker, maar dit soort dingen zijn echt onvergetelijk."

Na de trip naar Hongkong gaat de missie voor Fay en Mae verder. ,,We willen ook in Nederland onze boodschap verkondigen", vertelt Mae. Zo gaven ze vorige week samen met zeiler Dirk de Ridder een lezing bij zeilvereniging De Merwede over o.a. plastic soup in de oceanen en gaan ze gastlessen geven op basisscholen. De Volvo Ocean Race stopt in juni in Den Haag. Daar gaan ook alle 'Dutch Wavemakers' heen. Fay: ,,Als iedereen per dag twee stuks plastic van straat opruimt, zou er binnen no time nauwelijks plastic meer zijn. Dat kan alleen als iedereen meedoet: daarom ook 'wavemaker', we moeten een golfbeweging creƫren."