Het zesendertigste boek van Jan W. Klijn ligt nu in de winkel.
Het zesendertigste boek van Jan W. Klijn ligt nu in de winkel. Ria Scholten

Roman over een échte volhouder

28 feb, 18:51

Orthopeed Raymond Nelis is hoofdpersoon in boek Jan W. Klijn

Ria Scholten

GROOT-AMMERS De presentatie van Volhouder, het zesendertigste boek van auteur Jan W. Klijn, vond zaterdag 17 februari plaats in Het Gasthuis (naast het Beatrixziekenhuis) in Gorinchem. De locatie was niet willekeurig gekozen. Hoofdpersoon in het verhaal is Raymond Nelis. Hij is als orthopeed in het ziekenhuis werkzaam en voorzag de auteur tot volle tevredenheid van een nieuwe heup. Jan schreef een boek over zijn leven, waarin wilskracht en doorzettingsvermogen een belangrijke rol spelen.

Jarenlang stond Jan aan het hoofd van het door hemzelf opgebouwde noten- en zuidvruchten imperium. ,,Wie verre reizen doet, kan veel verhalen", weet hij als geen ander. ,,Voor de producten die werden geïmporteerd reisde ik de hele wereld over. Onderweg schreef ik mijn belevenissen op. In het vliegtuig, op de luchthaven en op mijn hotelkamer. Op een gegeven moment heb ik mijn verhalen aangeboden aan christelijk magazine De Gezinsgids. De serie Klijne grensoverschrijdingen werd een daverend succes en heeft zo'n vijfentwintig jaar lang heel veel mensen geboeid."

,,Rond 1980 ben ik begonnen met het schrijven van boeken en dat doe ik nog steeds met veel plezier", vertelt Jan. ,,Ik begin de dag met piano- en orgelspel. Daarna ga ik naar mijn schrijfkamer, waar ik als eerste de zakelijke beslommeringen afhandel. Vervolgens werk ik een aantal uren aan het boek dat ik onderhanden heb. Mijn laatste pennenvrucht heet Volhouder. De titel slaat niet op mijn persoon, maar op Raymond, de orthopeed die mij geopereerd heeft. Vanaf jonge leeftijd had hij één grote wens: hij wilde in een ziekenhuis werken. Vijf keer werd hij uitgeloot voor de studie geneeskunde, maar hij zette door en verwezenlijkte zijn droom."

,,Ik heb bewondering voor de manier waarop Raymond zijn werk uitoefent en met zijn patiënten omgaat. Een goede reden om hem te vragen of zijn levensverhaal als basis mocht dienen voor mijn roman. De belevenissen van een aantal personen om hem heen zijn fictie. Een patiënte van 103, die met succes een nieuwe heup kreeg, stond model voor de pittige dame met een christelijke achtergrond uit de Alblasserwaard in mijn boek."

Jan vertelt verder: ,,Ik heb zowel met Raymond als zijn vrouw een lang gesprek gehad. Om goed beslagen ten ijs te komen heb ik me verdiept in de specialisatie orthopedie. Van de Universiteit van Amsterdam kreeg ik vakliteratuur. Ieder boek vereist grondig onderzoek. Het is mooi als de lezer het gevoel heeft er iets van te hebben opgestoken.. Door mijn heupoperatie ben ik bovendien ervaringsdeskundige. De eerste twee hoofdstukken heb ik Raymond laten lezen met de opmerking 'als het verhaal je niet aanspreekt dan stop ik ermee'. Gelukkig was hij er tevreden over en kon ik doorgaan. Gedurende het gehele schrijfproces hebben we zeer regelmatig contact gehad. Mooi was dat hij tijdens de presentatie van het boek aangaf zichzelf in het verhaal te herkennen." Volhouder telt 222 pagina's en kost 16,50 euro. Het boek is te koop bij alle boekhandels en via www.janwklijn.nl. ISBN: 9789401911887.