Youri Bos speelde voor het eerst in de basis samen met zijn oom en aanvoerder, Ruud Bos
Youri Bos speelde voor het eerst in de basis samen met zijn oom en aanvoerder, Ruud Bos Jan Noorlandt

GJS blijkt reuzendoder

26 feb, 16:13

Héél belangrijke punten in degradatiestrijd

Tim Hartman
t@TimHartman09

GJS – Sliedrecht 2-1

16 Quincy Bartens 1-0

17 Luciano van Harlingen 1-1

77 Louis Damen 2-1

STATISTIEKEN

Schoten totaal: 6-4

Schoten op doel: 4-2

Gele kaarten: Rob van den Boom, Julien Dorrepaal, Quincy Bartens (GJS), Roy van 't Hoog en Luciano van Harlinge (Sliedrecht)

GORINCHEM GJS heeft in de strijd ter voorkoming van degradatie in de eerste klasse drie zeer belangrijke punten gepakt. Tegen nummer drie, Sliedrecht, werd een 2-1 overwinning geboekt. De ploeg van coach Cees Lagendijk is zodoende nog altijd ongeslagen in 2018.

GJS is de tweede seizoenshelft véél beter gestart dan de eerste. Waar voor de winterstop de teller na vijf wedstrijden nog op nul stond, zitten de Gorkumse Jonge Spartanen na drie wedstrijden in 2018 nog zonder nederlaag. En dat terwijl de Gorcumers alle ploegen uit de top vier zouden treffen: DUNO (afgelast), Montfoort (3-3), DTS Ede (1-1) en dus Sliedrecht, dat zaterdagmiddag de gehele as moest missen op een steenkoud Sportpark Dalem.

FEESTVREUGDE GJS rook door de personele problemen aan Sliedrechtse zijde haar kans en kwam na zestien minuten op een 1-0 voorsprong. Na knap doorkoppen van aanvoerder Ruud Bos was het Quincy Bartens die een fraaie treffer maakte.

De feestvreugde was echter van korte duur. Bartens was nog niet klaar met juichen of Sliedrecht had alweer de gelijkmaker genoteerd. Luciano van Harlingen frommelde de bal achter GJS-doelman Raymon den Haan. ,,Dat gebeurt ons vaker", baalde Louis Damen na afloop. Hij verwees daarmee onder meer naar de uitwedstrijd tegen Montfoort, waar GJS een 0-2 voorsprong ook verspeelde.

Dat beide ploegen binnen dertig seconden een treffer maakte, was bijzonder te noemen. In het restant van de wedstrijd waren er namelijk amper kansen te noteren. Den Haan hoefde pas in de tweede helft weer eens in actie komen op een poging van Danny van Laarhoven terwijl Sliedrecht-doelman Mathijs Donatz na rust helemaal niets meer te doen had. De stand bleef zo logischerwijs lange tijd op 1-1.

Totdat Louis Damen zijn opwachting maakte. De spits was terug van een blessure en viel in het laatste kwartier in voor Youri Bos, het neefje van aanvoerder Ruud Bos. Damen speelde in de eerste seizoenshelft nagenoeg alles, maar door blessures trainde hij pas weer een week mee. Met een van zijn eerste balcontacten schoot hij de bal meteen achter Donatz, waarmee hij zich meteen matchwinner mocht noemen. ,,Één kans, één goal", lacht Damen na afloop zijn tanden bloot. ,,Wij hebben na rust bijna niets gecreëerd, maar Sliedrecht al helemaal niet."

Coach Cees Lagendijk sluit zich aan bij zijn spits en spreekt dan ook niet van een bonuspunt, ondanks het feit dat hij met zijn ploeg tegen de nummer drie van de ranglijst speelde: ,,Een bonuspunt is wanneer je in een wedstrijd helemaal niets te vertellen hebt gehad en dan toch punten pakt. Dan is dit geen bonuspunt. Wij maken twee mooie goals en zij een enorme flutgoal."

TEAM Dat GJS zo goed uit de winter is gekomen, verbaast de 30-jarige Damen niets. ,,We hebben op het moment het beste team van al die seizoen dat ik al in GJS 1 speel", zegt hij. ,,Niet per se qua kwaliteit, maar echt qua team. Ik ben benieuwd waar ons dat brengt dit seizoen."

Door de overwinning van GJS is de strijd onderin de eerste klasse C ongemeend spannend. Maar liefst vier ploegen hebben nu twaalf punten weten te verzamelen: GJS, Woudenberg, SVL en Delta Sports '95. Laatstgenoemde staat op basis van het doelsaldo laatste. De ploeg die aan het eind van het seizoen laatste staat, degradeert rechtstreeks. De twee ploegen daarboven spelen nacompetitie. ,,We moeten kampioen van de onderste vier worden", herhaalt Lagendijk nog maar eens de doelstelling van zijn ploeg.

WIST U DAT...

* GJS heeft al vier wedstrijden niet verloren. De wedstrijd voor de winterstop werd er namelijk gewonnen van SVL.
* Het was de eerste keer dat Youri Bos, het neefje van Ruud Bos, met zijn oom in de basis stond in een competitiewedstrijd van GJS 1.
* Vorig jaar begon GJS ook de eerste drie wedstrijden van het nieuwe jaar zonder te verliezen. Toen werd er gewonnen van Roda Boys (5-3) en Altena (3-1) en werd er gelijkgespeeld tegen Meerkerk (0-0). De vierde wedstrijd van het nieuwe jaar ging wel verloren (3-2 tegen Wilhelmina'26).

OPSTELLING

GJS: Raymon den Haan 6,5; Rob van den Boom 6, Sjors Hendriks 6,5, Joey van der Wal 6, Niels Hofman 6,5; Lorenzo Agnoli 5,5, Julien Dorrepaal 6,5, Ruud Bos 6,5; Youri Bos 6,5 (75. Louis Damen), Quincy Bartens 6,5, Nordin El Hassani 5,5 (62. Jan Paul Nieuwersteeg).

Man of the Match:

Ruud Bos