Bea van der Steen
Bea van der Steen Fred Mertens

Bea spaart flesjes parfum

27 feb, 08:57

Rubriek

Gorcums Museum

Fred Mertens

GORINCHEM In het Gorcums Museum is de succesvolle expositie 'Glass 4 ever' te zien. Wij vroegen ook inwoners van Gorinchem en omgeving, met een bijzondere liefde voor glas, om hun verhaal in deze rubriek te vertellen.

Bij Bea van der Steen, onderwijzeres van een basisschool, begon het met belangstelling voor de flesjes parfum van haar moeder, die erg van lekkere luchtjes hield. Vooral de flesjes van Nina Ricci vond ze prachtig. De lege flesjes werden niet weggegooid maar gebruikt als speelgoed. Toen een parfumwinkel in de stad ermee stopte, kreeg zij van de eigenaresse een grote hoeveelheid factices, flesjes die als etalagemateriaal waren gebruikt. Dat was het begin van een verzameling die nu ruim 3000 parfumflesjes omvat. ,,De flesjes zijn soms van grote ontwerpers, soms van onbekenden. Er zijn unieke exemplaren bij, zoals die van Gist Brocades waar men na het productieproces alcohol over hield, waarvan parfum werd gemaakt. Erg mooi zijn de flesjes van Lalique uit Parijs. Bijzonder vind ik ook de miniatuurflesjes, die soms heel beduimeld op een rommelmarkt liggen maar die, als ze zijn schoon gemaakt, ware pareltjes zijn."

Waar zoek je naar parfumflesjes? ,,Die kun je overal vinden. Ik krijg veel flesjes van vrienden, collega's en leerlingen op mijn school. Verder zoek ik op rommelmarkten en brocantes, maar ook op Marktplaats."

Ook een passie voor de inhoud? ,,Ja, maar ik heb geen verzameling parfum. Dat is beperkt tot een paar luchtjes en als ik parfum koop dan zijn het vaak niche geuren, parfums die bij kleine parfumhuizen worden gemaakt. Elk jaar ga ik een paar dagen naar Parijs en dan zoek ik speciale parfumwinkels. "

Ook de geschiedenis van parfum heeft haar grote interesse. Ze bezocht een groot aantal parfumhuizen en musea in Parijs en Grasse. Ze las buitenlandse boeken en verzamelde alle informatie die ze kon vinden. Ze ontdekte dat er in Nederland weinig boeken waren die gaan over parfum door de eeuwen heen. ,,Al bij de Egyptenaren was parfum bekend en er is altijd een behoefte geweest om fijne geuren te vangen in een vloeistof. Ongeveer 15 jaar geleden besloot ik een boek over de geschiedenis van parfum te schrijven; dat verschijnt waarschijnlijk in mei." Op dit moment is een aantal flesjes uit de verzameling van Bea van der Steen te bewonderen in de vitrine van het Gorcums Museum.