Jasper de Muijnck (Kozakken Boys), Philip den Haan (Schelluinen) en Cees Lagendijk (GJS)
Jasper de Muijnck (Kozakken Boys), Philip den Haan (Schelluinen) en Cees Lagendijk (GJS) Tim Hartman

Voorbeschouwing 18/19: Kozakken Boys, Schelluinen, GJS

21 augustus 2018 om 08:57

Kozakken Boys, Tweede Divisie

Coach: Jasper de Muijnck

Jasper de Muijnck trof deze zomer een erfenis van jewelste aan in Werkendam. De kersverse coach van Kozakken Boys moet de prestaties van Danny Buijs, die naar FC Groningen vertrok, doen vergeten. Niet de meest makkelijke opgave na een kampioenschap in de Topklasse, twee keer een tweede plek in de Tweede Divisie en verschillende fraaie successen in de KNVB-beker. ,,Tsja, dan zou je alleen naar clubs kunnen gaan waar het heel slecht gaat zodat je het altijd beter doet", is De Muijnck niet bang voor de uitdaging.

De Muijnck moet met een geheel vernieuwde selectie beginnen op De Zwaaier. Een kern (onder anderen Gwaeron Stout, Jeffrey van Nuland, Quentin Jakoba en Sanny Monteiro) bleef behouden, maar er vertrok ook meer dan een elftal aan spelers uit Werkendam. Onder anderen Ahmed Mendes Moreira (FC Groningen) en Juriën Gaari (RKC Waalwijk) zelfs naar het betaald voetbal. ,,Kozakken Boys moet redelijk opnieuw beginnen, maar dat wist ik toen ik mijn handtekening zette. We moeten gaan bouwen. Extra lastig is dat niet. Je moet ergens beginnen", aldus De Muijnck.

Eerder was hij coach bij Papendrecht, DOTO, Ter Leede, Quick Boys, IFC, Xerxes en FC Boshuizen. Ook was hij werkzaam bij het Hongaarse Honvéd Boedapest, waar hij verantwoordelijk was voor de jeugdopleiding. Toen coach Pietro Vierchowod werd ontslagen was De Muijnck zelfs nog even twee maanden interim-coach. ,,Ik had best de ambitie om hoofdcoach te worden, maar dat zat er niet in. Ze wilden me niet kwijt bij de jeugdopleiding."

De doelstelling voor volgend seizoen in Werkendam is kraakhelder: top vijf met aanvallend voetbal. Ook noodzakelijk om de kritische Werkendamse fans tevreden te houden. ,,Ze zijn hier de laatste jaren verwend", zegt De Muijnck lachend. ,,Maar dat is mooi aan Kozakken Boys. De beleving van de supporters is geweldig."

De Boys mogen meteen aan de bak. De start van de competitie is niet bepaald makkelijk te noemen: zaterdag start de competitie met AFC (thuis), daarna titelhouder Katwijk (uit), Jong Vitesse (thuis), Rijnsburgse Boys (uit) en Koninklijke HFC (uit). ,,Wat is makkelijk? Er zijn geen makkelijke wedstrijden in de Tweede Divisie. We moeten 34 wedstrijden scherp zijn", stelt De Muijnck.

Of de automatismen er ondanks de nieuwe groep al inzitten? ,,Dat heeft wel wat meer tijd nodig. In de oefenwedstrijden waren we in sommige fases goed, soms zakten we wat weg. Dat instabiele hoort bij een nieuw team. Maar als je de wedstrijd tegen RKC Waalwijk (1-2 nederlaag) ziet, ontloopt dat elkaar niet veel. We hebben gewoon een goed team om ook dit seizoen weer bovenin mee te doen."

Schelluinen, derde klasse C

Coach: Philip den Haan

,,Nee, we hebben geen pot met goud gevonden aan het einde van de regenboog." Schelluinen-coach Philip den Haan legt meteen maar even uit hoe het komt dat maar liefst vijftien spelers naar Schelluinen trokken afgelopen zomer. Wachten er gouden bergen op Scalune? ,,We moesten het over een andere boeg gooien, anders zou Schelluinen straks niet meer bestaan", start Den Haan zijn verhaal. ,,Het is een wonder dat we het vorig jaar gered hebben in de derde klasse. Maar daar hebben we wel de onder 17 voor uit de competitie moeten halen en het tweede is gedegradeerd. We hebben ondertussen goed gekeken naar de toekomst. Is dat in de vierde klasse en zien we wel welke jongens er komen? Of wil je er echt iets van maken?"

Den Haan vervolgt: ,,We hebben sponsoren bereid gevonden te zorgen voor faciliteiten. Dat houdt in dat we na een wedstrijd een pot op tafel met z'n allen kapotslaan, dat we op trainingskamp gaan, dat we er netjes bij lopen. En we wilden de relatie met het eerste en de rest van de vereniging verbeteren. Kantinediensten, clinics: die gasten gaan iets terugdoen voor de club. De gezelligheid moet weer terugkomen. Dat is de bedoeling."

Den Haan heeft veel lof voor Leon de Bruijn en Robert Golverdingen, die de technische commissie vormen. ,,Zij hebben fantastisch werk verricht. Zij zijn jongens gaan benaderen en jongens uit het team zijn ook vrienden gaan benaderen. Zo zijn er vijftien nieuwe spelers bij. Grote klasse."

Den Haan stelt dat er ook wel iets van Schelluinen verwacht mag worden dit seizoen. ,,Ik begin niet aan een seizoen om te zeggen dat we ons moeten handhaven. De selectie is sterk verbeterd in de diepte en de breedte. We hebben voor het eerste en tweede nu bij elkaar 36 man. Dat wordt ook een uitdaging natuurlijk, want ik mag er straks maar elf opstellen. Maar De Zwerver wil ook kampioen worden, Hardinxveld en Meerkerk willen ook terug naar de tweede klasse. De tijd zal het wel leren."

GJS, eerste klasse C

Coach: Cees Lagendijk

Cees Lagendijk begint aan zijn laatste seizoen als hoofdcoach. Vanaf volgend seizoen gaat hij zorgen voor het technische beleid bij GJS. ,,Dat is wel speciaal ja. Maar op een gegeven moment ga je toch nadenken wat je echt leuk vindt en waar je de club mee kan helpen. Dan ga je met elkaar uitzoeken: wat gaan we doen? Heb ik nog de ambitie om naar een andere club te gaan? Eigenlijk niet. Al is het lastig om 'nooit' te zeggen in de voetballerij, want natuurlijk zijn er twee of drie clubs waarvan ik denk 'dat zou nog een heel aardige uitdaging zijn'. Maar en dikkere stempel drukken op een club, het inzetten van mijn ervaring bij het opleiden en begeleiden van trainers: dat vind ik leuk."

Toch zal het even wennen zijn. ,,Want", zo zegt Lagendijk zelf. ,,Ik sta in augustus gewoon weer te trappelen. De vlam is er nog wel. Voetbal is voor mij wat eten en drinken voor anderen is. Ik ga al 49 jaar naar het veld, al dertig jaar als coach. Het voelt bijzonder om te zeggen: daar stop ik mee."

GJS in de eerste klasse houden, dat moet Lagendijks laatste kunststukje worden. Wederom met louter eigen spelers, want naast zijn zoon Kenny kwamen er ook deze zomer geen versterkingen. ,,Natuurlijk praat ik wel met spelers. Maar grosso modo zijn ze niet geïnteresseerd om bij GJS te komen voetballen." Hoe dat kan bij een grote club als GJS? ,,Dat zou je de spelers zelf moeten vragen. Wat ik heb gemerkt is dat GJS gezien wordt als een hechte groep. Stel: je bent linksback. Ik werk al zes jaar samen met Niels Hofman. Dan moet je dus echt van goede huizen komen om Nielsje eruit te knikkeren. Misschien is het ook daarom een goed moment een stapje terug te doen. Ik laat die gastjes niet zomaar vallen."

Op het vertrek van Lorenzo Agnoli (Arkel) en Roy Stuiver (Schelluinen) na bleef de groep van GJS intact. Een groep die het grote doel, het halen van de eerste klasse, bewerkstelligde en zich daar vorig seizoen ook handhaafde. En nu? ,,Dat is lastig. Vorig seizoen hadden we nul punten na vijf wedstrijden. Nu staan we op minimaal zes punten na zes wedstrijden. Er zijn heel stevige ploegen uit waar we nauwelijks punten tegen haalden en er zijn ploegen terug die ik niet zo goed ken: Oranje Wit, Heerjansdam, Almkerk, Sportlust'46. Maar ook dit seizoen gaan we ons handhaven."