Annemarlies Meijer: een creatieve Gorcumse duizendpoot
Annemarlies Meijer: een creatieve Gorcumse duizendpoot Fred Mertens

Meijer, creatieve duizendpoot

21 augustus 2018 om 08:54

Rubriek Gorcums Museum

GORINCHEM In het Gorcums Museum is 'Voor de draad ermee!' te zien, een expositie over de kunst van het borduren. Deze week een interview met Annemarlies Meijer van atelier Signora Anna, een creatieve Gorcumse duizendpoot.


Door Fred Mertens

,,Te veel gefriemel met draadjes", zo omschrijft Annemarlies Meijer haar herinneringen aan de basisschool als we praten over het vak handwerken. Nee, handwerken was niet echt haar ding. Toch ging Annemarlies na de HAVO naar de MTS Mode en Kleding in Utrecht. Daar volgde ze de opleiding voor kleermaker, een ambachtelijk vak waarbij ze zich specialiseerde in het maken en ontwerpen van theaterkleding. ,,Kostuums voor theater zijn anders dan gewone kleding. Je vergroot als het ware de werkelijkheid uit. Ik heb voor theatergezelschappen en voor 't Pand in Gorinchem toneelkostuums ontworpen en gemaakt."

,,Toen ik op een vakbeurs in contact kwam met een leverancier van wol, besloot ik een winkel te beginnen in brei- en haakgaren met de bijbehorende fournituren. Ik ben toen ook gestart met het geven van cursussen en workshops. Mijn moeder is coupeuse en samen met haar verzorg ik vermaak- en verstelwerkwerk. Een poosje geleden heb ik de gordijnen gemaakt voor de expositie over de Vrijmetselaars in het Gorcums Museum. Binnenkort ga ik in het Visserijmuseum in Woudrichem een cursus volgen in zeilen maken op de traditionele manier. Ik vind dat je oude ambachten in stand moet houden." Niet meer ontwerpen? ,,Geen theaterkleding meer, maar sinds kort ontwerp en maak ik kinderkleding, voor jongens en meisjes tot ongeveer 10 jaar en tassen en kussens. Ik ontwerp kinderkleding onder de naam Kukelure met als motto ' eerlijk, duurzaam en handgemaakt' voor jongens en meisjes met lef. Voorbeelden daarvan kun je vinden op mijn website www.kukelure.nl maar de kleding is ook gewoon te zien en te koop bij mij in de winkel in Gorinchem of bij Speciaal4jou in Giessenburg." Annemarlies houdt van haar ambacht. ,,In de workshops die ik aan kinderen geef, begin ik bij het begin: het knippen van de stof. Daarna gaan we kleertjes voor poppen maken. Het is een oud ambacht maar ik maak daarbij wel gebruik van moderne machines, bijvoorbeeld om te borduren. De mogelijkheden zijn enorm en je kunt daarmee kleding zoveel mooier maken!"