Taptoe Gorinchem op de Groenmarkt
Taptoe Gorinchem op de Groenmarkt Regionaal Archief Gorinchem

Van reveille tot Taptoe Gorinchem

21 augustus 2018 om 08:55

Regionaal Archief Gorinchem

GORINCHEM Grote festivals met internationale muziekkorpsen kennen we in Nederland als Taptoe Delft en Taptoe Breda. Maar ook Gorinchem had in de jaren zeventig van de vorige eeuw jaarlijks een dergelijk muziekevenement.


Door Jos Walraven

Voor de eerste keer wordt een dergelijk festival in Gorinchem gehouden in juli 1972 op de Groenmarkt. Om plaats te kunnen maken moet de Botermarkt, toen nog in gebruik als rijwielstalling, worden afgebroken. Voor het festival is niet alleen ruimte nodig voor de deelnemende marchingbands, maar ook voor tribunes die plaats bieden aan 3000 toeschouwers. Behalve vijf show- and marchingbands uit Nederland, waaronder 'Jong Gorkum' en het Chr. Showkorps Gorkum, treden een Canadese band en een achttal korpsen uit de Verenigde Staten op. De Gorcumse bevolking wordt middels advertenties in de plaatselijke kranten gevraagd tegen een geringe vergoeding onderdak te bieden aan een of twee van deze buitenlandse muzikanten. Het eerste festival, een initiatief vanuit de gelederen van het Chr. Showkorps, is een zodanig succes dat besloten wordt er een vervolg aan te geven. Daartoe wordt de Stichting Internationaal Muziekfestival opgericht. Jaarlijks draagt de gemeente Gorinchem bij in de kosten.

Vanaf midden jaren zestig van de vorige eeuw neemt de Amerikaanse militaire inmenging, met name in Vietnam, een steeds grotere omvang aan. Daarmee steken, ook in West-Europa, felle protesten de kop op. Het optreden van met name Amerikaanse militaire bands wordt gezien als, in de ogen van de tegenstanders, een soort verheerlijking van het oorlog voeren in Zuid-Oost-Aziƫ.

Lees verder in de kolom rechts.