Wethouder Ro van Doesburg ontvangt het eerste exemplaar van het Stegenplan.
Wethouder Ro van Doesburg ontvangt het eerste exemplaar van het Stegenplan. Tim Hartman

Van Doesburg ontvangt stegenplan

10 september 2018 om 16:42

GORINCHEM Wethouder van Citymarketing, Ro van Doesburg, heeft afgelopen woensdag het 'Stegenplan Gorinchem' in ontvangst genomen. Het plan moet ervoor zorgen dat de Gorcumse stegen aantrekkelijker worden. Als het aan wethouder Van Doesburg ligt wordt dit plan een nieuw toetsingskader. ,,Als er onderhoud aan de panden plaatsvindt, pakken we dit plan erbij."

Het stegenplan is door een werkgroep van onder meer ondernemers en pandeigenaren tot stand gebracht. Het plan roept pandeigenaren, gemeente en bewoners om mee te helpen aan de realisatie ervan. ,,Wij verwachten dat pandeigenaren in actie komen en een duurzaam goede invulling geven aan hun vastgoed, dat de gemeente dit plan als leidraad hanteert en dat bewoners geveltuintjes en -bankjes realiseren."

Het stegenplan bevat verschillende fases. Te lezen valt dat de Kerksteeg, Kraansteeg en Helmsteeg de grootste prioriteit hebben: het gebied tussen de Grote Markt, Langendijk en Hoogstraat.

In de verschillende stegen moeten planten, bankjes en goede verlichting ervoor zorgen dat de stegen niet enkel benut worden om doorheen te lopen, maar zelf ook ontmoetingsplekken worden.

VERHALEN Ook de historie van de verschillende stegen moet duidelijker zichtbaar worden. ,,Zo is de Kerksteeg een mooie plek om het verhaal te vertellen van de Grote Kerk uit 1851. Zo werd de oude kerk in 1813-1814 beschoten en later afgebroken. Een van de hoekpanden kan prachtig benut worden om in tekst en/of beeld het verhaal van de kerk te vertellen."

Maar ook de Helmsteeg heeft haar eigen verhaal. ,,De Helmsteeg was de woonplaats van Anna Muggen, die in 1608 werd aangeklaagd voor hekserij. Ze werd veroordeeld, gewurgd en op 29 mei 1608 verbrand op de Grote Markt. Ze was de laatste die in Holland als heks werd verbrand. Ook dit verhaal kan in woord en/of beeld verteld worden op een hoekpand."