Glenn Calor (Herovina), Ron Vlot (Vuren) en Hans Bos (Unitas)
Glenn Calor (Herovina), Ron Vlot (Vuren) en Hans Bos (Unitas) Tim Hartman

2018/2019: Unitas, Vuren, Herovina

10 september 2018 om 15:54

REGIO Het voetbalseizoen gaat weer beginnen! Waar Kozakken Boys en Unitas (zo.) al zijn begonnen, starten de andere ploegen zaterdag 22 september. We beschouwen elke week voor met drie trainers.

door Tim Hartman

Herovina, vierde klasse D

Coach: Glenn Calor

Glenn Calor is terug bij 'zijn' club. Van zijn zesde tot en met zijn 21ste voetbalde Calor bij Herovina en tussen 2004 en 2006 was hij er ook al twee seizoenen lang coach. Tweemaal werd hij tweede in de vierde klasse. Mede omdat in het seizoen 2004/2005 de memorabele beslissingswedstrijd van WNC werd verloren. ,,Ik dacht destijds dat het cirkeltje rond was, maar toen ik nu de vacature zag staan, wilde ik de uitdaging toch weer aangaan. Herovina heeft een ploeg met potentie en daar wil ik graag trainer van zijn."

Als hoofdcoach was hij vervolgens nog coach bij WSV Well en SVS'65, dit seizoen tegenstanders in de vierde klasse D. Ondanks dat Calor die affiches leuk vindt, had hij ze liever niet willen spelen. Herovina verloor vorig seizoen namelijk na penalty's in de nacompetitie van Unitas (za.) waardoor de ploeg uit Herwijnen dit seizoen niet in de derde klasse uitkomt, maar in de vierde. ,,Daar baalde ik wel een klein beetje van", geeft Calor toe. ,,Vooral omdat je de wedstrijd er uit had kunnen slepen."

Bij Herovina wordt Calor herenigd met Kevin Steenbruggen en Jeffrey van der Meijden, die al in het eerste elftal speelden toen Calor er in 2004 hoofdcoach werd. ,,Leuk", vindt de coach. ,,Dat is alweer veertien jaar terug, maar ze hebben nog net zoveel drive als toen. Die jongens ademen voetbal. Ik heb ze gesproken voordat ik hier kwam en ze hebben nog steeds zoiets van 'we gaan ervoor met z'n allen'."

Als degradant wordt Herovina automatisch gezien als een van de kampioenskandidaten, maar Calor ziet dat anders: ,,Ik ken de meeste ploegen nog uit mijn tijd in Spijk, maar ieder elftal is inmiddels beter geworden. Lekvogels, Noordeloos, Groot-Ammers, Brakel: dat zijn geen ploegen om te onderschatten. Dus ik ga niet zeggen dat wij kampioen worden of promoveren. We willen gewoon voetbal spelen om te winnen. Hopelijk is dat dan voldoende voor een plaats in de nacompetitie. Maar ik wil ook de jeugd bij Herovina inpassen. Die is veelbelovend. Daarom wil ik hier ook graag met visie op de langere termijn werken en zorgen voor een goede mix van ervaring en talent."

Vuren, derde klasse D

Coach: Ron Vlot

Vuren-coach Ron Vlot trof na de zomer bijna dezelfde selectie aan als die van voor de zomer. Damian Vogel trok naar GJS en Ruben Scheurwater stopte. Verder kwam er met Wesley van Eck een keeper over van Haaften. ,,En we hebben er weer vier jeugdspelers bij", zegt Vlot, wellicht ten overvloede. Elk jaar weer krijgt de jeugd in Vuren de kans om zich in de kijker te spelen bij het eerste elftal.

Vlot had het echter ook geen probleem gevonden om aanvullingen van buitenaf te krijgen. ,,Als je dan naar SVW en Schelluinen kijkt... Dat doet Vuren niet. Aan de ene kant is dat jammer, want met goede spelers van buitenaf ben je als trainer spekkoper. Maar aan de andere kant is het heel plezierig werken met eigen jongens. Ik vind ook dat het zo moet blijven bij Vuren."

Niet alleen kwamen er geen nieuwe jongens bij, er ging ook bijna niemand weg. En dat terwijl bijvoorbeeld de gebroeders Van der Vliet (Bas en Luuk) goed in de markt liggen. ,,Bas heeft vorig seizoen fantastisch gespeeld en Luuk, zeker de tweede seizoenshelft, ook. Maar die jongens horen gewoon bij Vuren. Die vinden het hier helemaal prima. Vuren staat ook voor gezelligheid. Ian van Wijk zegt altijd: 'Als we verliezen is het gezellig en als we winnen héél gezellig'."

Na zes seizoenen vierde klasse keerde Vuren vorig jaar terug in de derde. In een razendspannend seizoen speelde Vuren zich op de laatste speeldag veilig. Of dit seizoen een nieuwe stap gemaakt moet worden? ,,Ik ga niet zeggen dat we dit seizoen meedoen om een plek in de top drie of een periode. Dat is flauwekul. We hebben een smalle selectie. Als het meezit met blessures en schorsingen gaan we genoeg wedstrijden winnen, zo niet, gaan we er een paar verliezen. Het is allemaal geen hogere wiskunde. Voor Vuren is derde klasse nu het hoogst haalbare dus we gaan proberen ook volgend seizoen in die klasse te spelen."

Handhaving is dus de doelstelling. Hoe hoog Vlot die kansen inschat? ,,Ik heb eigenlijk geen flauw idee. Ik ken weinig clubs. In de derde klasse kunnen twee goede spelers het verschil maken. Die hebben wij ook. Maar als je twee blessures en twee schorsingen hebt, heb je een probleem. Als de jongens willen, kan het leuk worden. Zoals Lorenzo Kooijman goed zei: als we in de middenmoot eindigen, doen we het heel goed."

Unitas za., derde klasse C

Coach: Hans Bos

Hans Bos begint aan zijn derde seizoen bij Unitas. Terug in de derde klasse, na de promotie van vorig seizoen, die in een nacompetitiewedstrijd tegen Herovina na strafschoppen werd bewerkstelligd. Blij mee? ,,Zeker. We hadden geluk dat we in een redelijk voetballende vierde klasse zaten. Maar je hoeft dit seizoen, met alle respect, niet meer met -4 graden en windkracht zes naar Brakel of Zuilichem."

Ondanks de promotie kende Unitas de nodige spelerswisselingen. Zo trokken Mike Venderbos, Naser El Mousati, Jaber El Mousati en Nasredinne El Khalki naar buurman SVW. ,,Die jongens hebben via het zaalvoetbal een goede relatie met Tutu Ndona. En Mike heeft beloofd dat hij nog eens naar SVW zou gaan. We voetballen voor onze lol dus het is hun goed recht om naar SVW te gaan."

Desalniettemin kreeg Bos er ook de nodige spelers voor terug. Denzel Libretto en zijn broertje Jamiro komen van respectievelijk SVW en de jeugd van Sparta, Zafer Yildiz kwam over van derde divisionist Dongen, Sergio Thijs ging niet naar Almkerk en sluit aan bij de zaterdagtak en doelman Onur Inan kwam over van SVW, omdat Owen Verduijn de stap maakte naar de zondagtak van Unitas. ,,We hebben veertig spelers voor het eerste en tweede. Het is leuk dat we nu keuzes kunnen maken op basis van voetbal. Dan hoef je niet meer te kijken naar wie er wel of niet twee keer getraind heeft, maar naar de kwaliteiten. Aanwezigheid en hard werken is de norm, nu gaat het om kwaliteit. Dat is leuk als trainer."

Unitas begint volgende week met de 'strijd om Molenvliet': SVW – Unitas. ,,Heel leuk", stelt Bos. ,,Die jongens kennen elkaar allemaal. Hicham Farhou speelt bij SVW, bij ons speelt Rida Assaban. Beste vrienden, die kennen elkaar van haver tot gort. Wij hebben vier jongens van SVW, zij vier van ons."

De doelstelling van het seizoen? ,,Er zit voldoende voetbal in de ploeg. Als het kwartje de goede kant op valt, kan het een leuk seizoen worden. Ik heb geen idee hoe sterk de andere ploegen zijn. Er zijn daar veel mutaties geweest. Maar goed, vorig jaar wist ik het ook niet en wonnen we de eerste tien wedstrijden. Daar teken ik dit seizoen voor. Hebben we in elk geval weer een periode, haha."