Yvonne Polman (links) en Marleen Windhorst.
Yvonne Polman (links) en Marleen Windhorst. Tim Hartman

De bieb bruist nog altijd

10 september 2018 om 16:43

GORINCHEM De Bibliotheek AanZet is een van de partners van het Huis van Inspiratie (HvI). We spreken met Marleen Windhorst en regiomanager Yvonne Polman.

In november 2017 nam de Gorcumse gemeenteraad de Visie van de Bibliotheek over als gemeentelijk uitgangspunt voor de bibliotheekfunctie. Belangrijk, vindt Polman: ,,De Bibliotheek AanZet is een grote organisatie. Met de visie kunnen we ook de link leggen naar lokale aandachtspunten." De visie is belangrijk om de veranderende rol van de bieb uit te kunnen voeren. Polman: ,,Van oudsher zijn we een boekenuitleenpunt, maar steeds meer is de bieb een organisatie waar activiteiten zijn voor verschillende doelgroepen. Onze filosofie zorgt voor inspiratie, kennis en vaardigheden."

Windhorst vult aan: ,,De bieb is belangrijk in het bevorderen van zelfredzaamheid. We spitsen ons toe op digitale vaardigheden en taalvaardigheden. Afgelopen week was er de Taaltour en in november start weer de cursus 'Klik en Tik'. Ook is er Digisterker voor mensen die nog niet zo goed met de elektronische overheid overweg kunnen."

HVI Windhorst is namens de bibliotheek verantwoordelijk voor de programmering en de samenwerking met andere partners van het HvI. Een samenwerking die de laatste jaren sterk is geïntensiveerd. ,,We versterken elkaar. De meerwaarde zit in het bereiken van de burgers en het gebruik maken van elkaars contacten."

Een fysiek Huis van Inspiratie zou volgens Windhorst en Polman voordelen kunnen hebben. ,,Voor de bibliotheek is het belangrijk dat de huidige functies doorgezet kunnen worden en misschien wel beter. Door met meerdere partners in één pand te zitten, kom je met andere mensen in contact. Dat heeft zeker voordelen."

Naast de gezamenlijke activiteiten kent de bilbiotheek ook haar eigen activiteiten, zoals de verschillende (digi)taalcursussen en 'Koffie met..' dat twee keer per maand plaatsvindt. ,,Daarbij proberen we met de gast ook aan te sluiten op het thema van het HvI", aldus Polman.

HONDERD De Gorcumse bibliotheek bestaat dit jaar maar liefst honderd jaar. Dat wordt van 23 tot en met 27 oktober groots gevierd. ,,Ook dan zoeken we weer de verbinding met verschillende partners om allerlei activiteiten te organiseren. Op 23 oktober zal een speciale editie van 'Koffie met...' plaatsvinden en zaterdag 27 oktober is de kindervoorstelling 'Peter en de Wolf' van Izaak Boom. Daarnaast is een doorlopende tenstoonstelling van de bibliotheek door de jaren heen."