Elin Haitsma, dochter van Otto Haitsma.
Elin Haitsma, dochter van Otto Haitsma. Fred Mertens

Expositie Otto Haitsma in museum

10 september 2018 om 16:42

Rubriek Gorcums Museum

GORINCHEM Annet Ardesch opende vrijdag een bijzondere expositie van de drie jaar geleden overleden Gorcumse kunstenaar Otto Haitsma. Met een overzicht van linosneden en een selectie uit zijn werk als fotograaf. Een gesprek met Elin Haitsma, oudste dochter van Otto en drijfveer achter de expositie.


Door Fred Mertens

Voor Elin is deze tentoonstelling een langgekoesterde wens van haar en haar vader, die meer dan eens aan haar vroeg: ,,Wanneer ga je nou eens regelen dat mijn werk in het Gorcums Museum komt te hangen?"

Hoe herinner je jouw vader? ,,Ik herinner mij een hippe, progressieve man; populair, politiek en maatschappelijk heel bewust. Hij was medeorganisator van het eerste popfestival dat nog gewoon in het zand van het strandje Buiten de Waterpoort werd gehouden. Hij was leraar Engels en leerde zichzelf tekenen en schilderen, maakte veel foto's en ontwikkelde een imposant oeuvre van linosneden. Hij exposeerde vaak met onderwerpen uit de natuur; de Biesbosch maar ook de Avelingen. Onrustig als hij was ging hij op reis naar Mexico, experimenteerde daar met Mescaline en schreef er een boek over. In alles was hij fanatiek, dat zie je ook terug in zijn werk, zowel in de kwaliteit als de kwantiteit."

En nu eindelijk zijn expositie? ,,Ja, vrij snel na zijn overlijden kreeg ik zijn archief. Mijn vader bewaarde alles, tot de kleinste papiertjes, ook die uit de Gorcumse tijd. Toen het groen licht kwam voor deze tentoonstelling heb ik een selectie gemaakt van werk dat ik erg mooi vind en uit zijn Gorcumse periode is. We hebben altijd veel gediscussieerd over wat we mooi vonden. Naast linosneden ook foto's van de drie onderwerpen die hem bezig hielden: natuur, vrouwen en geometrie." Werk van Otto Haitsma is te zien tot en met 4 november.