Van link naar rechts: Niels Groffen, Ruben Weverling, Marit Ellen, Jos Huibers, Paula Pijl
Van link naar rechts: Niels Groffen, Ruben Weverling, Marit Ellen, Jos Huibers, Paula Pijl Niels Groffen

Laat Disney je betoveren

19 november 2018 om 15:00

Project-D brengt een vleugje Disney magie naar Gorinchem

Gorinchem Frozen. Je hoeft de titel maar te horen of je ziet Elsa tussen de ijspegels 'Let it Go' zingen. Die ene regel is voldoende om het nummer nog dagenlang in je hoofd te hebben. Het betovert je. De magie van Disney-muziek heeft theatermakers Ruben Weverling, Marit Ellen en Paula Pijl geïnspireerd.

door Kevin de Bruin

Samen met Jos Huibers en Niels Groffen richtten ze Project-D op, dat met Imagination een muziektheatervoorstelling zal gaan maken over dromen, fantaseren en realiseren. Hiervoor worden liedjes uit bekende en minder bekende Disneyfilms en -musicals gekozen. Zodoende willen de makers amateurs een podium bieden om zichzelf uit te dagen. Met op maat geschreven orkest- en koorarrangementen en een eigen verhaal willen de makers kijkers dezelfde magie laten ervaren die ze zelf bij Disney ervaren.

Er is in ieder geval voldoende muziek om uit te kiezen. "Welke muziekstijl Disney ook in haar films verwerkt, uiteindelijk komt het altijd ontzettend mooi bij elkaar. Het klopt altijd met de emoties." Of je nu wordt meegetrokken door de zoetsappige klanken van Beauty and the Beast, swingende Jazzmuziek van Princess and the Frog, de Phill Collins-pop uit Tarzan, de Gosphelinvloeden uit Hercules of Let It Go uit de recentere film Frozen, de muziek van Disney weet volgens Weverling altijd de juiste snaar te raken. Hij vindt het mooi dat het in Disney-films vaak wat over de top wordt gemusiceerd om een grote emotionele impact te hebben.

Disney raakt bij twee van de oprichters al jarenlang de juiste snaar. "Ik ben verliefd op het hele concept van de muziek en de verhalen", vertelt Ellen. "Disney heeft altijd een dikke vette moraal. Dat kun je nep of gemaakt noemen, maar je kunt er ook in geloven." Hier noemt ze Beauty and the Beast als voorbeeld. In dit verhaal moet Belle door het beest heen kijken en vertelt de film dat ware schoonheid vanbinnen zit. Project-D zal de liedjes van verschillende Disney-nummers samenbrengen in een verhaal met ook weer haar eigen moraal.

Waar Weverling en Ellen al van kleins af aan met Disney zijn opgegroeid, is Pijl pas kort helemaal meegetrokken in de sprookjeswereld van Disney. "Ik heb vroeger absoluut wel eens gedroomd een Disney-prinses te zijn, maar verder dan dat ging het eigenlijk niet." Pijl werkt voornamelijk aan dit project mee omdat ze een hart heeft voor theater en dankzij Weverling en Ellen ook verliefd is geworden op een vleugje Disney-magie. Ellen vindt het betoverende effect dat Disney kan hebben gaaf: "niet iedereen durft zich te laten betoveren. Soms zijn mensen bang om dingen los te laten en zich weer een beetje kind te voelen." Gaandeweg dit project is Pijl in ieder geval al betovert. Mogelijk volgen er meer mensen. "Iedereen moet de magie voelen."

Voor het creatieve team is de volgende stap van hun nieuwe Disney-sprookje al duidelijk. Zo zijn ze nu hard op zoek naar amateurcastleden om de show te dragen. Geïnteresseerden kunnen zich nog opgeven voor de audities van 26 en 27 januari. Meer informatie is te vinden op www.stichtingprojectd.com.