Onderschrift foto Fleur Dérogée bij een werk van Daniel Spoerri
Onderschrift foto Fleur Dérogée bij een werk van Daniel Spoerri Fred Mertens

Dérogée, absolute liefde voor eten

20 november 2018 om 14:56

Rubriek

Gorcums Museum

GORINCHEM Voedsel is door de eeuwen heen een bron van inspiratie voor kunstenaars. In het Gorcums Museum is een expositie rond dit thema te zien, een aaneenschakeling van verrassende kunstwerken waarin voedsel wordt afgebeeld of voedsel juist wordt gebruikt als medium voor een kunstwerk. Deze week een gesprek met Fleur Dérogée die zaterdag in het museum een smakelijk verhaal houdt.


Door Fred Mertens

Het is tien jaar geleden dat je de scriptie ´Eten in de kunst, een culinair-kunstzinnige reis door de tijd´ schreef. Wat heb je met eten? ,,Ik heb een absolute liefde voor eten. Dat is me door mijn ouders met de paplepel ingegoten. Toen ik jong was gingen we naar de Scheveningse visafslag en haalden we kip en eieren bij de boer. Ik vind het belangrijk dat je weet waar je eten vandaan komt en je leert koken. Mijn ouders gaven mij liefde voor eten mee en dat probeer ik nu bij mijn eigen kinderen. Eten verbindt mensen, het is emotie en vertelt iets over je cultuur."

Maar je koos voor de studie kunstgeschiedenis. Je had ook kok kunnen worden. ,,Daar heb ik over gedacht, maar ik heb bewust gekozen om koken naast mijn werk te doen. Ik ben afgestudeerd in de richting moderne en hedendaagse kunst en zocht naar een scriptie-onderwerp. Mijn inspiratie vond ik tijdens een tentoonstelling van Rirkrit Tiravanija; een kokende kunstenaar."

Je hebt van eten en kunst je werk gemaakt. Fleur: ,,Ik heb nu een eigen bedrijf en geef rondleidingen door Amsterdam. Naast het Rijksmuseum gaan we naar bedrijven die de lekkerste producten van Amsterdam maken, die hun vak verstaan en die liefde in hun brood, worst of bier stoppen. Ik vertel verhalen over eten en laat bijzondere plekken zien die te maken hebben met de culinaire geschiedenis van de stad. Waarom eten ze in Amsterdam haring in stukjes? Waar kwam de haring binnen? In het Rijksmuseum vertel ik over schilderijen waar voedsel op te zien is. Wat is bijvoorbeeld een Berkemeier? Waarom dronken kinderen vroeger bier? Wat was de rol van de VOC voor de Nederlandse keuken? Door kunstgeschiedenis te combineren met culinaire geschiedenis kan ik veel mooie verhalen vertellen waar het water je van in de mond loopt. En dan weet ik ook waar je die lekkere trek kunt stillen! Op mijn site www.exclusivefoodtours.com vind je meer informatie."