V.l.n.r. drie leden van de quiltgroep: Hanneke Zeebregts, Corrie Hendrikse en Wil den Besten met de groente- en fruitquilt.
V.l.n.r. drie leden van de quiltgroep: Hanneke Zeebregts, Corrie Hendrikse en Wil den Besten met de groente- en fruitquilt. Fred Mertens

Quilten met groente en fruit

20 december 2018 om 10:38

Rubriek

Gorcums Museum

GORINCHEM Voedsel is door de eeuwen heen een bron van inspiratie voor kunstenaars. In het Gorcums Museum is een expositie te zien rond dit smakelijke thema. Wij vroegen inwoners van Gorinchem en omstreken naar hun verhaal over voedsel. Deze week: Corrie Hendrikse en zeven vriendinnen die samen een quilt maakten met groente- en fruitdessins.


Door Fred Mertens

Quilten is een eeuwenoude techniek waarbij drie lagen stof op elkaar worden genaaid. Het woord quilt zou afkomstig zijn van het Romeinse culcita, dat zoveel als 'gevulde zak' betekent. Ook in Amerika is er een rijke traditie van quilten. De in de 19de eeuw uit Oostenrijk geƫmigreerde Amish maken daar nog steeds quilts van hoge kwaliteit die erg gewild zijn bij verzamelaars.

In Europa en Amerika is het quilten sinds 1970 weer erg populair. Het is een sociale bezigheid; dat is ook te zien aan de ontwerpen die vaak te maken hebben met onderwerpen als huwelijk, geboorte en vriendschap. De decoraties variƫren van traditioneel tot abstract. En hoewel het vooral een bezigheid van vrouwen is, wint het quilten door mannen terrein.

VRIENDINNEN Corrie Hendrikse quilt al ruim 25 jaar samen met een aantal vriendinnen, altijd op de tweede vrijdag van de maand. In die tijd zijn vele beddenspreien, kussenhoezen, wandkleden en andere quilts voortgebracht. Meestal werkt ieder aan haar eigen quilt, maar vorig jaar kreeg Corrie van een vriendin een hoeveelheid stofjes met groente- en fruitdessins afkomstig van een Baarnse dame. De groep had al eens eerder samen gewerkt aan een quilt en vond het leuk dat nog een keer te doen met de lapjes met deze dessins.

En zo gingen de vriendinnen aan de slag: ontwerpen en uitzoeken, snijden, knippen, patchwork, blokken maken, rijen maken tot aan het 'echte' quilten: het sandwichen en aan elkaar zetten van de drie lagen. De top met de dessins, de tussenlaag van viltachtige stof en de onderkant vormen nu een quilt van twee bij twee meter met een paar honderd, stuk voor stuk met de hand aan elkaar genaaide, lapjes van ongeveer tien bij tien centimeter.

Een bestemming voor deze unieke quilt is nog niet gevonden, maar op de fruitveiling of in de groentewinkel zou dit kunstwerk niet misstaan.