Fractievoorzitter Pierre Schefferlie van Democraten Gorinchem vindt dat voor complexe situaties in thuissituaties van inwoners direct een zorgregisseur moet worden aangesteld.
Fractievoorzitter Pierre Schefferlie van Democraten Gorinchem vindt dat voor complexe situaties in thuissituaties van inwoners direct een zorgregisseur moet worden aangesteld. Egbert Egberts

'Zorgregisseur volgende stap'

28 januari 2019 om 10:13

'Voorkom onnodige chaos'

GORINCHEM De invoering van een sociaal team voor inwoners met een vraag of behoefte met betrekking tot de WMO en jeugdhulp via één voor iedereen toegankelijk loket halverwege de maand januari is volgens fractievoorzitter van Democraten Gorinchem Pierre Schefferlie slechts een begin. Hij vindt dat de gemeente nu moet doorpakken en er ook meteen zorgregisseurs moeten worden aangesteld. Niet iedereen kan namelijk handelen vanuit eigen kracht.

door Egbert Egberts

,,Inwoners die zelf even niet kunnen overzien hoe zij hun hulpverlening ingevuld willen zien worden behoren een zorgregisseur toegewezen te krijgen die hen daarbij ondersteuning kan bieden. In de dagelijkse praktijk kan in een complexe situatie een heel team van hulpverleners los van elkaar hun zorgaanbod bieden. Ik heb dat meerdere malen zien gebeuren. Dat kan heel chaotisch en frustrerend zijn voor de betreffende inwoner, bijvoorbeeld in geval van dementie."

Eén zorgregisseur moet volgens Schefferlie worden aangesteld, die vanuit de hulpvraag in het belang van de inwoner en ten behoeve van hulpverlenende instanties en de gemeente alles vervat in een plan. Daarmee moeten alle professionals gaan werken vooral door samen te werken. ,,Het belang van de inwoner moet voorop staan, niet die van de professionele hulporganisatie of zorginstelling, noch die van de gemeente. Of het nu gaat om hulp vanuit de WMO of jeugdzorg geregeld via Persoonsgebonden budget of Zorg in Natura, de zorgregisseur moet direct worden aangesteld om te zorgen voor rust om de hulp- en zorgbehoevende inwoner heen. De zorgregisseur heeft als belangrijkste taak om onnodige chaos en inefficiënte hulpverlening te voorkomen. Dat zorgt uiteindelijk voor rust bij de inwoner. En in diens thuissituatie. Het gaat bij acute noodsituaties vooral om mensen die vaak zelf geen hulp meer (durven te) vragen. Snel handelen is dan van belang. Bij acute noodsituaties waarin diverse instanties en instellingen tegelijk op een gezin gaan zitten, wat verstikkend kan werken voor de betrokkenen, neemt hij de regie. Inefficiëntie leidt bovendien tot onnodig hogere kosten. Samen met het sociaal team kan gewerkt worden aan een tijdsplan waarbinnen de noodzakelijke zorg en hulp kan worden geboden. Ondertussen kan dan worden gewerkt aan het teruggeven van de regie over de zorghulpvraag van de inwoner aan de inwoner zelf."
Schefferlie is content dat het sociale team van gemeente Gorinchem goed bereikbaar en opgezet is. Samenwerking tussen Vivenz, MEE Plus, Stichting Jeugdteams Zuid-Holland Zuid, Avres en de gemeente is inmiddels bekrachtigd. Via één centrale toegang, oftewel één loket kunnen inwoners aankloppen als zij er zelf even niet meer uitkomen. Kortom, één aanspreekpunt die de inwoner verder helpt of een vinger aan de pols houdt. Iemand die naar de inwoner luistert en er samen met hem of haar voor zorgt dat geregeld wordt wat hij of zij nodig vindt. ,,Nu ook de puntjes op de I zetten en het totale verhaal vormgeven. Het is écht nodig."