Levensgrote chocolade windmolen

28 januari 2019 om 15:43

Rubriek Gorcums Museum


GORINCHEM In het Gorcums Museum is nog tot en met 10 maart de tentoonstelling 'De Smaak te Pakken' te zien. Een aaneenschakeling van verrassende kunstwerken waarin voedsel wordt afgebeeld of voedsel juist wordt gebruikt als bouwstof voor een kunstwerk. Op de begane grond van het museum stond tot voor kort een grote Hollandse windmolen, gemaakt van chocola. Een gesprek met Kees-Jan Hooglander van Olala Chocola Gorinchem die de molen maakte van puur -, melk - en witte chocola.

door Fred Mertens

Kees-Jan Hooglander begon ruim vijf jaar geleden met Olala Chocola in de Westwagenstraat. Hij werd benaderd door de eigenaar van het bedrijf, een goede bekende van hem, met de vraag of hij als franchisenemer een eigen winkel wilde openen. Hooglander was al bekend met Olala omdat hij daar af en toe bij sprong in drukke tijden. In zijn jonge jaren en als zijn toenmalige werk het toeliet, werkte hij ook al eens kortstondig in een bakkerij. Daar bleek hij talent voor te hebben. Kees-Jan gooide het roer om en ging aan de slag als chocoladeverwerker in zijn eigen filiaal in Gorcum.

Hooglander: ,,De chocola kopen we in Belgiƫ en wordt in caletjes aangeleverd. Na het smelten van de caletjes wordt de dan vloeibare chocola getempereerd, een beetje afgekoeld dus, en in een vorm gegoten. Hoe dat gaat kun je elke dag bij ons zien maar nog leuker is om hier een workshop te volgen. Dan kun je zelf aan de slag. Vooral kinderen vinden het prachtig om dan iets te bouwen. Alles kan en het is ook nog leuk en lekker waar je mee thuis komt."

Hoe kwam je op het idee voor de molen? ,,De molen heb ik ongeveer een jaar geleden gemaakt voor de etalage van de winkel. In de zomer, als er geen feestdagen zijn, wil ik die er ook leuk laten uitzien. Ik woon in de buurt van Kinderdijk en daar ontstond het idee voor de molen. Toen de huidige expositie over voedsel in de kunst werd geopend, vroeg de conservator van het museum of hij daar een poosje mocht staan. En daar ben ik best trots op!"

Was je niet bang dat de molen zou worden opgegeten? ,,Nee hoor, die was echt niet meer om te eten. Als je chocolade niet ingepakt bewaart wasemt het uit en neemt de smaak steeds verder af."

Meer weten over de producten of de workshops? Kijk dan op www.olalachocola.nl.