Toegang recreatieterrein.
Toegang recreatieterrein. Onbekend

Opening Lingebos 1969

29 april 2019 om 15:25

GORINCHEM Vrije tijd en recreatie kwam in de jaren zestig van de vorige eeuw steeds meer in zwang. Vliegen naar exotische oorden voor een klein bedrag bestond nog niet. Vliegen was weggelegd voor de happy few. Naar de camping in Frankrijk of Spanje was een grote onderneming. Pa achter het stuur en ma met de wegenkaart ernaast. Zonder autogordels zaten de kinderen op de achterbank en keken naar buiten of lazen een stripverhaal. Ze vragen af en toe hoe lang het nog duurt. De tent en spullen op de imperiaal. Wellicht ook nog een zak aardappels en pak koffie mee want elke dag stokbrood en paella eten was ook niet alles en laat staan die Franse koffie!

Ook dichter bij huis moesten er meer recreatiemogelijkheden komen. Het terrein van het huidige Lingebos was ontstaan uit de ruilverkaveling. In de loop van eeuwen raakte stukken landbouwgrond door diverse oorzaken zoals huwelijken, vererving versnipperd. Het kon zijn dat een landbouwer overal versnipperde stukjes land had liggen. Soms moest hij over de percelen van anderen heen om het stukje land te bereiken. Erg effectief was dat niet mede omdat ook in de landbouw de mechanisatie zijn intrede had gedaan en er steeds grotere werktuigen werden gebruikt. Voor grootschalige veehouderijen waren makkelijk bereikbare weiden beter omdat ook hier de mechanisatie zijn intrede deed zoals melkmachines. De eerste melkmachines werden weliswaar al rond 1910 in Nederland geïntroduceerd maar pas na de Tweede Wereldoorlog nam het gebruik enorm toe. Bijkomend voordeel van de ruilverkaveling was ook dat infrastructurele werken zoals het tegengaan van overstromingen en het droogmalen van gronden beter aangepakt konden worden.

Door de ruilverkaveling werden er grote percelen geschapen. De ruilverkaveling Tielerwaard-West startte in 1958. Voor het vierbaans maken van de A15 was er veel zand nodig. Dit haalde men uit de buurt namelijk bij Vuren. Hierdoor ontstond er een grote waterplas. In 1963 werd er besloten dat een gedeelte van de ruilverkaveling Tielerwaard-West en de ontstane waterplas geschikt waren om een recreatiegebied aan te leggen. De oorspronkelijke of werknaam van het Lingebos was Koninkrijksbos. Immers het idee om een recreatiegebied aan te leggen was ontstaan min of meer in de periode dat het huidige Nederland honderdvijftig jaar bestond.

De begroting voor de aanleg van het Lingebos was drie miljoen gulden in 1965. De gemeente Gorinchem wilde hier 50.000 gulden aan bijdragen. Het recreatiegebied komt immers ook ten goede van de Gorcummers. Uiteraard zoals dat meestal gaat, werd het project duurder. In 1967 was er al vier miljoen gulden nodig.

Diverse kerken zagen het niet zo zitten met het frivole recreatiegehalte van het Lingebos. Het zou de mensen maar afhouden van de werkelijk belangrijke zaken in het leven. Na de opening echter werd er door de kerken gretig gebruikt gemaakt van het recreatiegebied onder andere om diverse evenementen voor met name de jeugd te organiseren.

De latere koningin Beatrix en haar man Claus opende op donderdag 26 juni 1969 officieel het Lingebos. Volgens de planning zouden er per jaar ongeveer 15.000 bezoekers komen. Dat lukte ruim bijvoorbeeld op een warme dag in juli 1972 werden er circa 17.500 bezoekers geteld. Parkeergelegenheid was begroot voor circa 450 auto's. In het Lingebos kon men: hengelen, zwemmen, zonnen, spartelen wandelen, ballen, paardrijden, kamperen, picknicken, eten en drinken. Eten en drinken moest men wel nog zelf meenemen er was nog geen restaurant.

Tegenwoordig is er wel een pannenkoekenrestaurant en grenst er een golfbaan en manage aan het Lingebos. Het bos wordt ook gebruikt voor allerlei (sportieve) evenementen.

Op afgelegen plaatsen worden er wel eens handelingen verricht die liever geheim worden gehouden zo ook in het Lingebos. Regelmatig wordt er afval gedumpt en vinden er zaken plaats die men liever niet in het openbaar laat zien. De eerste schavuit die werd betrapt was een stroper die een haas op het menu probeerde te zetten in september 1970. Ook daarna werden er nog vaker personen betrapt die hun maaltijden wilde verrijken met een sappig stukje wild.

Helaas gebeurde er ook wel eens betreurenswaardige ongelukken. Ettelijke personen zijn verdronken in de grote waterplas. Een grote tragedie vond plaats in 1973 toen drie vrouwen de Lingehaven inreden en verdronken. Alle drie waren ze trouwe vakantievierders op de camping waar ze al jaren kwamen met hun families.

Tegenwoordig vliegen we goedkoop naar verre oorden en gaan een paar keer per jaar op vakantie. De aardappels en koffie nemen we niet meer mee als we met de auto gaan. Immers die hebben ze ook in Spanje, Frankrijk, Turkije en Tsjechië bij dezelfde supermarkten die ook in Nederland zijn. Ondertussen zitten de kinderen in de gordels op de achterbank en zijn druk bezig met hun mobieltje of kijken een filmpje. Vragen wanneer ze er zijn doen ze niet meer, dat checken ze zelf wel digitaal.

Dit artikel is onderdeel van een serie die het Regionaal Archief Gorinchem maakt in het kader van zijn vijftigjarig jubileum.

Prinses Beatrix en Prins Claus bij de opening.