Grand Cru staat op de planken met De Goede Dood.
Grand Cru staat op de planken met De Goede Dood. Grand Cru

Grand Cru speelt De Goede Dood

29 april 2019 om 16:29

GORINCHEM Waarom 's morgens en niet 's avonds laat, vraagt dochter Sam zich af. Wie heeft het Bernhard aangepraat dat hij dood wil, wil broer Michael weten. Kan ik het wel aan, twijfelt de arts die de dodelijke injectie moet toebrengen. Wil hij het wel echt, piekert vriendin Hannah. En de autistische broer Ruben worstelt met de vraag of er een witte tunnel is en waar die dan uitkomt. En toch staat het vast: om negen uur de volgende ochtend zal de terminaal zieke Bernhard vrijwillig uit het leven stappen, omringd door zijn familie en geliefden. 'De dood is van jullie. Het sterven is van mij', vindt hij.

Conflictstof in overvloed, met een zelfgekozen dood op het programma, maar De goede dood blijft beheerst. Vroeg of laat zijn de personages uitgeruzied, en schuift de alledaagse werkelijkheid langzaam naar de achtergrond: de grote villa in het groen wordt steeds meer een sterfhuis, beheerst door verdriet, verlies en troost.

Het stuk De Goede Dood, geschreven door Wannie de Wijn won in 2008 de Toneel Publieksprijs en werd sindsdien door verschillende gezelschappen regelmatig gespeeld. Nu op het podium van theater de Vijfzinnen door de Gorcumse toneelgroep GrandCru, het gezelschap dat voor elke productie de beste, meest ervaren acteurs bijeenbrengt. De rol van de doodzieke Bernhard wordt gespeeld door Ed van der Velde (Bisonder), zijn vriendin Hannah door Elly de Graaf (GTST), huisarts Gerda door Anne van der Burgh (Bisonder), de broers Michael en Ruben door Jos Huibers en Andrew Leverington en dochter Sammie door Mara Huibers. De regie is in handen van Jos Huibers en Ed van der Velde.

Het stuk wordt gespeeld in een intieme setting op het podium van de Vijfzinnen, waar achter de gesloten gordijnen ook het publiek plaats neemt. Voorstellingen zijn op vrijdag 10 mei, zaterdag 11 mei en een matinee op zondag 12 mei. Kaartjes te bestellen via www.devijfzinnen.nl. De vrijdag is uitverkocht.