Eigenaresse Cora Rikkelman staat met een kitten bij de noodhokken die deze zomer hard nodig zijn.
Eigenaresse Cora Rikkelman staat met een kitten bij de noodhokken die deze zomer hard nodig zijn. Lucas Versteeg

Dierenasiel Gorinchem luidt noodklok

29 juli 2019 om 14:18

Noodhokken ingezet om dieren te huisvesten

GORINCHEM Stichting Dierenasiel Gorinchem krijgt de laatste weken meer dieren aangeleverd dan normaal. De ingezette noodhokken dreigen vol te raken. Er komen dieren binnen die zijn achtergelaten in de polder of zijn opgehaald door zorginstanties.

door Lucas Versteeg

,,Dieren worden achtergelaten omdat het voor de baasjes toch meer werk is dan ze dachten, of omdat ze de kittens of puppies niet krijgen verkocht", vertelt Cora Rikkelman, eigenaresse van het asiel. De achtergelaten dieren kunnen zichzelf niet in leven houden, en zeker niet wanneer het extreem warm is. Ze drogen dan uit en vermageren. Vaak worden ze ook gevonden met bloedarmoede, veroorzaakt door vlooien en teken.

Ook krijgt het asiel dieren geleverd die wegens slechte leefomstandigheden bij het baasje zijn weggehaald. ,,Bijvoorbeeld bij een baasje die niet genoeg financiƫle middelen heeft om zijn dier goed te verzorgen."


Naast de gewone hokken, staat het kantoor van het asiel nu vol met noodhokken om alle dieren een plekje te geven. ,,Het is erg verontrustend. Mensen moeten beter nadenken wanneer ze een huisdier kopen. Een dier aanschaffen doe je niet zomaar. Je zit er jaren aan vast en je moet echt zeker zijn van die keuze." Cora wil dan ook niet dat iedereen massaal het asiel komt binnenstormen om een dier te kopen. ,,Wij helpen mensen door middel van matching-formulieren om een goede keuze te maken. Het moet verantwoord gaan, een dier is beslist geen wegwerpproduct."

p Lees meer van het interview met Cora Rikkelman op www.destadgorinchem.nl.