HuisScan toont mogelijkheden verduurzaming

16 december 2019 om 14:35

Wil je je huis verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Klanten van de Rabobank kunnen een gratis HuisScan doen om alle mogelijkheden te bekijken.

De HuisScan is een online tool, gemaakt door GreenHome. Joppe Out, mede-oprichter van GreenHome, vertelt: Bij de HuisScan vult de klant zijn postcode en huisnummer in, plus wat gegevens over de woning. Wij halen dan data op bij het kadaster, zoals het bouwjaar en het vloeroppervlakte. Die gegevens, plus de beantwoorde vragen, geven ons al een aardige indicatie van het huis. Daarmee kunnen we de mogelijkheden bekijken en de volgorde voor verduurzaming, plus de kosten bepalen. Als woningeigenaar zie je dan op eenvoudige wijze welke stappen je moet ondernemen om de woning te verduurzamen, wat het kost en wat je daarmee bespaart. Ook kan je meteen vrijblijvend offertes aanvragen bij lokale installateurs. De HuisScan is een goede indicatie. Om echt een duidelijk beeld te krijgen van de staat van de woning, komt er altijd nog een installateur langs voor een inspectie aan huis."

Wat de totale kosten en besparing bij verduurzaming zijn, is afhankelijk van de staat van de woning. Joppe: ,,Als je een woning met energielabel F helemaal gaat isoleren, kan je daar heel veel mee besparen. Dat is met een nieuwere woning veel minder. Een nieuwere woning is van zichzelf vaak al beter geïsoleerd, dus daar zijn zonnepanelen of een warmtepomp bijvoorbeeld weer een mooie stap. De kosten van de verduurzaming en de besparing van de energiekosten, zijn dus helemaal afhankelijk van de energetische staat van de woning. Met de meeste maatregelen bespaart men echter al gauw honderden euro's per jaar."

Met het resultaat van de scan komt ook een stappenplan mee. ,,De volgorde van verduurzaming is belangrijk.", vertelt Joppe. ,,Een warmtepomp plaatsen terwijl het huis niet goed geïsoleerd is heeft bijvoorbeeld weinig zin. Het goed isoleren van de woning is eigenlijk altijd een logische eerste stap. Vloeren, muren en het dak isoleren en enkel glas vervangen door HR++glas levert al heel veel op. Als het hele huis geïsoleerd is, is een goede volgende stap het installeren van een energiezuinig ventilatiesysteem of het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp."

Een aantal jaar terug startte de samenwerking tussen de Rabobank en GreenHome. ,,Rabobank wilde meer gaan betekenen op het gebied van duurzaamheid. Door de samenwerking kunnen ze klanten helpen om een duurzame verbouwing gunstiger te financieren. Alle gemeenten moeten in 2021 een warmtetransitievisie klaar hebben, waarin staat hoe de wijken in de toekomst verwarmd kunnen worden zonder aardgas. Wij helpen klanten nu om daar zo goed mogelijk op voor te sorteren."

Kijk wat je kunt besparen. Doe de scan op rabobank.nl/huisscan

a[ Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden.