Zaterdag is de documentaire 'De stem van jongeren' in première gegaan in de Evenementenhal.
Zaterdag is de documentaire 'De stem van jongeren' in première gegaan in de Evenementenhal. Carpediem-Fotografie

Knalpremière 'De stem van jongeren'

16 december 2019 om 12:32

'Die fissa was lit'

GORINCHEM In aanwezigheid van ruim 300 gasten is afgelopen zaterdag de documentaire 'De stem van jongeren' in première gegaan in de Evenementenhal. Een avond vol verhalen, diverse sprekers en een knallend rapoptreden.

Presentator en producent Shelton Telesford heet iedereen hartelijk welkom en bereidt hen voor op een avondje jongerencultuur. ,,Als je een goede avond hebt en iemand vraag je morgen hoe het was, dan zeg je gewoon: 'Die fissa was lit!'"

In aanloop naar de vertoning spreekt jongerenwerker en producent Nick Dees, over 'een uniek project'. ,,Voor ons is dit een perfecte manier om de samenleving beter inzicht te geven in de leefwereld van de jongeren waarmee we werken." De lichten dimmen, waarna de film wordt gestart. In de daaropvolgende 42 minuten, vertellen de Gorcumse jongeren Andy Twilt, Soufiane Faik, Jack Bunga en Dylan MacPhail openhartig over de pijn en ambities in hun leven.

Veel gasten zijn positief verrast over het eindresultaat. ,,Dit heeft me wel aan het denken gezet. Ik heb ik nu meer begrip voor de situatie waarin jongeren soms zitten", zegt een bezoeker. Tijdens de Q&A spreekt jongerenwerker en productieleider Matheus Sales de Moura van 'een enorm gevoel van trots' over de ontwikkeling die de jongeren de afgelopen jaren hebben doorgemaakt. Documentairemaker Suren Avetisov vertelt hoe hij op het idee kwam om de sfeerbeelden van elke jongere een eigen kleur te geven: ,,Ze passen bij de elementen aarde, lucht, water en vuur en sluiten aan op hun unieke karakter."

Bestuursvoorzitter Pieterjan van Wijngaarden van The Mall Gorinchem licht toe hoe in 2019 het werk onder jongeren in afgeslankte vorm succesvol is voortgezet. Tegelijkertijd bleek de financiële situatie precair: ,,We begonnen 2019 jaar met een gat van ruim een ton op de begroting." Vervolgens onthult van Wijngaarden de nieuwe stand van de donatiemeter. ,,De afgelopen twee maanden hebben we opnieuw ruim 9.000 euro aan giften ontvangen. Nog 38.500 euro te gaan."

Open de camera op je smartphone en scan de QR-code voor meer informatie.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding