Sportstroom helpt GKV bij verduurzaming

21 december 2020 om 12:13

'Het liefst willen we voldoende zonnepanelen leggen voor ons eigen gebruik'

GORINCHEM Net als de sportcubs Unitas en GHC Rapid werkt de Gorinchemse Korfbalclub (GKV) aan verduurzaming van haar sportcomplex aan de Kleine Schelluinsekade. Maar dat is nog een hele puzzel, zo vertelt penningmeester Cecile Ouwerkerk.


GKV Economics is één van de sportclubs die een beroep wil doen op de duurzaamheidslening die de gemeente Gorinchem aanbiedt om daarmee de zonnepanelen op de sportkantine te plaatsen. ,,Maar we weten nu nog niet hoeveel zonnepanelen we nodig hebben, we denken zo’n tien tot vijftien stuks. De gemeente gaat volgend najaar alle verlichting vervangen door LED verlichting en daardoor zal ons stroomverbruik dalen. We weten alleen nu nog niet hoeveel”, zo vertelt Ouwerkerk. Voor de verdere uitwerking van de verduurzaming heeft de vereniging dan ook een beroep gedaan op het landelijke fonds Sportstroom van het ministerie van VWS. ,,Onze aanvraag is goedgekeurd en we zijn nu toegelaten tot Sportstroom. Zij gaan een energiescan maken van ons complex, het liefst willen we voldoende zonnepanelen leggen voor ons eigen gebruik, het is best een grote investering voor ons. Maar we kijken ook naar de mogelijkheid voor een postcoderoosgebied, dan zou ook de wijk kunnen profiteren als we het hele dak volleggen met zonnepanelen. Maar om dat als vereniging allemaal zelf in je vrije tijd uit te zoeken is best ingewikkeld, daarom hebben we een beroep gedaan op Sportstroom." Bij de verduurzaming hoort ook het vervangen van de binnenverlichting.

GKV Economics heeft zo’n 350 leden en maakt maar een deel van het jaar gebruik van haar eigen sportaccommodatie in de winter speelt de club in de Van Rappardhal of in de Hoefslag. Afgezien van duurzame energie ziet GKV Economics nog niet veel meer mogelijkheden om nog verder te verduurzamen. ,,De kantinecommissie is daar wel mee bezig, maar afvalscheiding heeft niet zoveel zin, zolang de gemeente geen mogelijkheid biedt om het gescheiden aan te bieden. Jammer, thuis kun je wel je plastic afval scheiden. Het enige wat we nu doen is papier en karton apart inzamelen." De plannen rond verduurzaming worden nu nog voornamelijk door het bestuur gemaakt, mogelijk gaat de club nog een aparte commissie duurzaamheid instellen, maar daar is volgens Ouwerkerk nog geen besluit over genomen. Ze is al voor het derde seizoen samen met Kees Baks penningmeester van GKV Economics.

Een investering in zonnepanelen is zeker in een tijd van inkomstenderving door de coronacrisis niet zo vanzelfsprekend. ,,We hebben gelukkig een beroep kunnen doen op steunmaatregelen van de overheid, zo hebben we tweemaal 4.000 euro gekregen. Daar kunnen we het redelijk mee redden, we hebben ook minder kosten door minder trainingsuren en zaalhuur, zodat we redelijk op nul uitkomen. Verder hebben onze leden veel acties opgezet. Zo hebben we al ontbijtdozen uitgedeeld en diners in de kantine verzorgd. Voor Kerst hebben we een ijstaartenactie samen met de ijsboerderij in het Lingebos. Weer anderen hebben een online kerstbingo met prijsjes voorbereid, wel allemaal heel leuk."

a[ Dit is een Premium artikel die gratis is aangeboden door De Stad Gorinchem.nl. Meer Premium-verhalen lezen? Dat kan al vanaf 3,95 euro per maand. Open de camera op je smartphone en ga gelijk naar de abonnementen.