Paulus van Zee wordt binnenkort ambtsdrager bij de Johanneskerk
Paulus van Zee wordt binnenkort ambtsdrager bij de Johanneskerk prive collectie

Van Zee actief in kerkbestuur

28 december 2020 om 14:54

GORINCHEM Theoloog Paulus van Zee (66) wordt zondag 10 januari bevestigd als ambtsdrager in de Johanneskerk. Deze zomer kwam Van Zee in actie toen ds. Marten Visser uit Wezep voorging in de Grote Kerk. Eerder tekende deze predikant de omstreden en homofobe Nashville verklaring.


Namens de Johanneskerk wordt Van Zee tevens lid van de Algemene Kerkenraad van de vier wijkgemeenten die samen de PKN Gorinchem vormen. De andere wijkgemeenten zijn het Open Pastoraat, de Grote Kerk en de wijkgemeente Dalem/Gorinchem-Oost. Deze wijkgemeenten varen elk hun eigen koers. Voor Van Zee is het niet de eerste keer dat hij lid van de kerkenraad wordt, van 2008 tot 2015 was hij al ambtsdrager net als in zijn vroegere woonplaats Herwijnen. ,,Toen was ik missionair ouderling, maar nu wordt ik algemeen ouderling en afgevaardigde in de Algemene Kerkenraad. Die Nashville verklaring is zo’n gekke verklaring, de Algemene Kerkenraad heeft daar ook afstand van genomen, dat besluit is in alle wijkgemeenten van de kansel afgelezen.”

Toen ds. Marten Visser deze zomer zou voorgaan in de Grote Kerk nam Van Zee het initiatief tot een demonstratie tegen zijn komst. Zo’n tachtig mensen demonstreerden met regenboogvlaggen op het kerkplein. ,,Onze gemeente is een inclusieve gemeente, iedereen mag er zijn. Die ds. Visser is een beetje een solistische man, die doet wat hij zelf wil. Als hij weer zou komen, ga ik weer met een regenboogvlag staan wapperen. Ik heb bij de Grote kerk wel gevraagd waarom hij werd uitgenodigd, misschien krijg ik ooit nog eens antwoord. Elke wijkgemeente in Gorinchem is autonoom, maar hij hoort daar niet.”

Scan de QR-code met de camera van je smartphone en lees gelijk het hele Premium-verhaal.


Afbeelding